Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji
Szukasz pomysłu na ciasteczka na choinkę lub wigilijny stół? Przygotuj ciasteczka świąteczne siostry Anastazji. Ciasteczka wychodzą za każdym razem i mają wyjątkowy, piernikowo-karmelowy smak. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji.
Siostra Anastazja słynie z doskonałej kuchni. Każdy danie przygotowane z jej przepisu ma rewelacyjny smak i wygląda bardzo apetycznie. Takie też są ciasteczka świąteczne, które zachwycą całą rodzinę i gości wyjątkowym, korzennym smakiem.
Ciastka udekoruj domowym lukrem . Kolorowy lukier przygotujesz z barwnikami spożywczymi, możesz jednak zabarwić go naturalnymi produktami. Żółty lukier uzyskasz dodając do cukru kurkumę, czerwony dodając zamiast wody sok żurawinowy, zielony- sok ze szpinaku lub zieloną galaretkę.
Na Boże Narodzenie przygotuj również pyszne ciasteczka z kolorowymi witrażami , które ślicznie wyglądają zarówno na choince, jak i na świątecznym stole.
Przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji
Składniki:
-
opakowanie przyprawy do piernika
-
300 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 żółtka
-
pół szklanki cukru
-
2 łyżki miodu
-
100 g masła
-
100 g margaryny
-
łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
-
kolorowy lukier, pisaki spożywcze
-
elementy dekoracyjne do ciast
Jak przygotować ciasteczka świąteczne siostry Anastazji?
Połowę cukru przełóż do małego garnka i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aby powstał karmel. Miód zagotuj w osobnym garnku z przyprawą do piernika, odstaw do przestudzenia. Rozpuść masło i margarynę i również odstaw, aby tłuszcz ostygł.
Resztę cukru ubij z jajkami i 2 żółtkami. Do większej miski wsyp przesianą mąkę i sodę, dodaj karmel, ubite jajka, miód i przestudzone masło z margaryną. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób kulę, następnie zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia rozwałkuj kulę na cienkie ciasto, przy pomocy foremek wykrój pierniki o różnym kształcie. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół na 10 minut.
Upieczone ciasteczka przełóż w suche i chłodne miejsce, aby dobrze ostygły, następnie przyozdób je kolorowym lukrem, pisakami spożywczymi lub innymi świątecznymi dekoracjami.