Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić cudowne świąteczne ciasteczka witraże?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:50

Jak zrobić cudowne świąteczne ciasteczka witraże?

Ciasta z witrażykiem
canva/manyakotic, Getty Images

Ciasteczka z witrażami mogą wydawać się bardzo skomplikowane w przygotowaniu, jednak w praktyce są wyjątkowo banalne. Ich wygląd jest na tyle piękny, że z powodzeniem można zawiesić je na choince w ramach świątecznej ozdoby. To także dobry pomysł na spędzenie wspólnego czasu ze swoimi dziećmi, które będą zachwycone wizją robienia takich ciastek.

Ciasteczka witraże natychmiast przykuwają uwagę każdego, kto zwróci na nie swój wzrok. Gdy zacznie padać na nie światło z odpowiedniego kąta, kolorowe witraże pięknie się rozświetlają na różne kolory. Dodatkowo ciastka z witrażami są po prostu smaczne, więc warto je piec.

Wokół witraży znajduje się zwykłe kruche ciasto, którego zrobienie jest szybkie i banalnie proste. Przezroczysta część to z kolei klasyczne kupne landrynki, które rozpuściły się pod wpływem temperatury i wypełniły przestrzenie w środkach ciasteczek.

Przepis na ciastka witraże

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki masła

  • 1 jajko

  • 50 g cukru

  • sól

  • 250 g landrynek różnokolorowych

Mąkę oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki umieść w misce, dodaj do nich cukier oraz jajko i zacznij wyrabiać. Dobrze sprawdza się do tego robot kuchenny. Po wyrobieniu z ciasta uformuj kulę, zawiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 40 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Jego grubość powinna wynosić około 3-4 mm. Następnie wykrawaj z niego kształty i przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia.

W środku każdego ciastka wykrój mniejszą foremką dziurę. Jeśli chcesz, szpikulcem zrób mały otwór na nitkę, aby zawiesić ciastka na choince. Upiecz je przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wysuń blachę i do każdego otworu w ciastkach włóż po 1 landrynce. Piecz kolejne 5 minut i pozostaw ciastka na blaszce, aż całkowicie ostygną.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na domowy ocet jabłkowy z obierków.

Ciasteczka witraże

Źródło zdjęcia: canva/Mariana_Romaniv, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: domowe-wypieki.pl Zapraszamy na nasz Instagram