Smakosze.pl Przepisy Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Screen filmu na kanale Mała Cukierenka na YouTube

Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis

4 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciastka orzeszki wymagają niestety posiadania specjalnego opiekacza lub patelni , do których można wlewać niewielkie porcje ciasta. Bez nich nie można uzyskać charakterystycznego pomarszczonego kształtu, przypominającego orzechy włoskie.

Przełożone są kremem o smaku kakaowym lub orzechowym - w zależności od wybranych dodatków smakowych. Ich wygląd zachwyca każdego smakosza, a dzieci doceniają głównie smak, w końcu orzeszki są bardzo słodkie i pyszne.

Pamiętasz jak robi się ciastka orzeszki?

Całą procedura może wydawać się skomplikowana, lecz wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a wszystko z pewnością się uda. Niestety, jak już wyżej wspomnieliśmy, potrzeba do nich specjalnej formy, którą jednak można kupić w praktycznie każdym sklepie z przyborami kuchennymi.

Dzięki obecności sporej ilości masła w cieście, nie trzeba długo czekać na zmięknięcie otoczki orzeszków . W przeciwieństwie do większości innych przepisów, poniższe ciastka można podawać od razu po przygotowaniu, więc nikt nie musi czekać z niecierpliwością na swój ulubiony przysmak.

Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu. Doskonałą wersję orzeszków zaprezentowano na kanale Mała Cukierenka na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.

Przepis na ciastka orzeszki

Składniki:

Ciasto:

  • 360 g mąki pszennej

  • 110 g mąki ziemniaczanej

  • 110 g cukru pudru

  • 2 średnie jajka

  • 210 g zimnego masła

  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka w proszku

  • kostka masła lub margaryny

  • 110 ml mleka

  • 110 g cukru pudru

  • 2 łyżki kakao

  • masło orzechowe

Zacznij od wsypania do miski mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, cukru oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Posiekaj zimne masło nożem , dodaj je do miski i zacznij kroić nożem. Gdy składniki się połączą, wbij do środka jajka. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki.

Masło rozpuść w garnku z cukrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dosyp mleko w proszku oraz kakao i zacznij energicznie mieszać. Gdy masa będzie jednolita, odstaw do wystudzenia na bok.

Z ciasta uformuj niewielkie kulki i piecz je w opiekaczu lub na specjalnej patelni. Gdy będą rumiane, wyciągnij je na papier do pieczenia i pozwól ostygnąć. Posmaruj połowę z nich kremem, a drugą połową zamknij. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl, ilovebake.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy