Pamiętacie jeszcze kultowe ciastka orzeszki? Znamy najlepszy przepis
Ciastka orzeszki wymagają niestety posiadania specjalnego opiekacza lub patelni , do których można wlewać niewielkie porcje ciasta. Bez nich nie można uzyskać charakterystycznego pomarszczonego kształtu, przypominającego orzechy włoskie.
Przełożone są kremem o smaku kakaowym lub orzechowym - w zależności od wybranych dodatków smakowych. Ich wygląd zachwyca każdego smakosza, a dzieci doceniają głównie smak, w końcu orzeszki są bardzo słodkie i pyszne.
Pamiętasz jak robi się ciastka orzeszki?
Całą procedura może wydawać się skomplikowana, lecz wystarczy kierować się poniższymi wskazówkami, a wszystko z pewnością się uda. Niestety, jak już wyżej wspomnieliśmy, potrzeba do nich specjalnej formy, którą jednak można kupić w praktycznie każdym sklepie z przyborami kuchennymi.
Dzięki obecności sporej ilości masła w cieście, nie trzeba długo czekać na zmięknięcie otoczki orzeszków . W przeciwieństwie do większości innych przepisów, poniższe ciastka można podawać od razu po przygotowaniu, więc nikt nie musi czekać z niecierpliwością na swój ulubiony przysmak.
Masz ochotę na więcej ciekawych tekstów o tematyce kulinarnej? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy tajniki przygotowania kultowego śniadaniowego dania. W tym tekście opisujemy niebywałe działanie liści laurowych pod postacią naparu. Doskonałą wersję orzeszków zaprezentowano na kanale Mała Cukierenka na YouTube, skąd pochodzi powyższy kadr.
Przepis na ciastka orzeszki
Składniki:
Ciasto:
-
360 g mąki pszennej
-
110 g mąki ziemniaczanej
-
110 g cukru pudru
-
2 średnie jajka
-
210 g zimnego masła
-
opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
-
2 szklanki mleka w proszku
-
kostka masła lub margaryny
-
110 ml mleka
-
110 g cukru pudru
-
2 łyżki kakao
-
masło orzechowe
Zacznij od wsypania do miski mąki pszennej, skrobi ziemniaczanej, cukru oraz proszku do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Posiekaj zimne masło nożem , dodaj je do miski i zacznij kroić nożem. Gdy składniki się połączą, wbij do środka jajka. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki.
Masło rozpuść w garnku z cukrem, masłem orzechowym i mlekiem. Dosyp mleko w proszku oraz kakao i zacznij energicznie mieszać. Gdy masa będzie jednolita, odstaw do wystudzenia na bok.
Z ciasta uformuj niewielkie kulki i piecz je w opiekaczu lub na specjalnej patelni. Gdy będą rumiane, wyciągnij je na papier do pieczenia i pozwól ostygnąć. Posmaruj połowę z nich kremem, a drugą połową zamknij. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozgrzej patelnię z 3 kulkami folii aluminiowej. Dowiesz się dlaczego i nam podziękujesz
-
W Polsce pojawił się nowy sklep. Kupisz w nim masło łaciate po 2,29 zł za sztukę
Źródło: haps.pl, ilovebake.pl