Smakosze.pl
Folia aluminiowa na patelni

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale FOOD & WINE

Nietypowe zastosowanie folii aluminiowej w kuchni

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Folia aluminiowa zwinięta w kulki i ułożona na rozgrzanej wydaje się co najmniej niedorzecznym pomysłem. Jednak za jej sprawą możemy sobie ułatwić pracę w kuchni. Takie rozwiązanie pomoże nam w zastąpieniu kosztownego parowaru.

Niepozorna folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Przeważnie owijamy w nią nasze smakołyki, które mamy zamiar zjeść w późniejszym czasie. Okazuje się, że warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy planujemy zdrowsze odżywianie.

Folia aluminiowa na patelni?

Bez wątpienia folia aluminiowa nie kojarzy nam się z przedmiotem, który powinien znaleźć się na rozgrzanej patelni. Wcześniej wspominaliśmy o tym, że możemy użyć jej do zabezpieczenia bananów przed utratą świeżości.

Folia aluminiowa jest jednym z tych produktów, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Smakosze korzystają z niej praktycznie codziennie. Lepiej nie używać jej do pieczenia mięsa i ryb. Chyba że znajduje się na niej oznaczenie, które zapewnia o zdatności do tego typu zastosowania.

Mało kto spodziewałby się, że folia aluminiowa może zastąpić parowar. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Twoje Nowinki, wystarczy podrzeć ją na kawałki i uformować z niej trzy kulki o podobnej wielkości.

Tak przygotowana folia aluminiowa powinna zostać umieszczona na patelni. Na kulkach ustawiamy talerz z potrawą, którą chcemy poddać obróbce cieplnej. Z kolei do patelni dolewamy wodę. Całość przykrywamy i rozpoczynamy podgrzewanie.

Folia aluminiowa zamiast parowaru

Folia aluminiowa wykorzystana w ten sposób może nam zaoszczędzić wydatku na parowar. Urządzenie tego typu jest pożądane przez smakoszy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i postanowili zacząć przyrządzać zdrowsze posiłki.

Jeżeli chcemy wykorzystać w praktyce tę sztuczkę, należy pamiętać o użyciu odpowiedniej patelni. Najlepiej sprawdzi się głębsze naczynie bez powłoki teflonowej. Oczywiście niezbędna jest również pokrywka. Dobrym przykładem jest patelnia widoczna na zdjęciu, które pochodzi z kanału na YouTube o nazwie FOOD & WINE. Właśnie tam zaprezentowano ten niecodzienny trik.

Nie tylko folia aluminiowa pomoże nam bez większych wydatków, rozpocząć przygotowywanie posiłków na parze. Dobrym rozwiązaniem jest także metalowy durszlak i garnek z pokrywką. Jak wykorzystać je w praktyce?

Do garnka wlewamy wodę, na obręczy naczynia umieszczamy metalowy durszlak z naszymi specjałami. Całość przykrywamy pokrywką i rozpoczynamy gotowanie. Ziemniaki przygotowane w ten sposób z pewnością będą dobrym dodatkiem obiadowym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Twoje Nowinki; YouTube / FOOD & WINE

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >