Nietypowe zastosowanie folii aluminiowej w kuchni
Niepozorna folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Przeważnie owijamy w nią nasze smakołyki, które mamy zamiar zjeść w późniejszym czasie. Okazuje się, że warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy planujemy zdrowsze odżywianie.
Folia aluminiowa na patelni?
Bez wątpienia folia aluminiowa nie kojarzy nam się z przedmiotem, który powinien znaleźć się na rozgrzanej patelni. Wcześniej wspominaliśmy o tym, że możemy użyć jej do zabezpieczenia bananów przed utratą świeżości.
Folia aluminiowa jest jednym z tych produktów, który można znaleźć w niemal każdej kuchni. Smakosze korzystają z niej praktycznie codziennie. Lepiej nie używać jej do pieczenia mięsa i ryb. Chyba że znajduje się na niej oznaczenie, które zapewnia o zdatności do tego typu zastosowania.
Mało kto spodziewałby się, że folia aluminiowa może zastąpić parowar. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Twoje Nowinki, wystarczy podrzeć ją na kawałki i uformować z niej trzy kulki o podobnej wielkości.
Tak przygotowana folia aluminiowa powinna zostać umieszczona na patelni. Na kulkach ustawiamy talerz z potrawą, którą chcemy poddać obróbce cieplnej. Z kolei do patelni dolewamy wodę. Całość przykrywamy i rozpoczynamy podgrzewanie.
Folia aluminiowa zamiast parowaru
Folia aluminiowa wykorzystana w ten sposób może nam zaoszczędzić wydatku na parowar. Urządzenie tego typu jest pożądane przez smakoszy, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i postanowili zacząć przyrządzać zdrowsze posiłki.
Jeżeli chcemy wykorzystać w praktyce tę sztuczkę, należy pamiętać o użyciu odpowiedniej patelni. Najlepiej sprawdzi się głębsze naczynie bez powłoki teflonowej. Oczywiście niezbędna jest również pokrywka. Dobrym przykładem jest patelnia widoczna na zdjęciu, które pochodzi z kanału na YouTube o nazwie FOOD & WINE. Właśnie tam zaprezentowano ten niecodzienny trik.
Nie tylko folia aluminiowa pomoże nam bez większych wydatków, rozpocząć przygotowywanie posiłków na parze. Dobrym rozwiązaniem jest także metalowy durszlak i garnek z pokrywką. Jak wykorzystać je w praktyce?
Do garnka wlewamy wodę, na obręczy naczynia umieszczamy metalowy durszlak z naszymi specjałami. Całość przykrywamy pokrywką i rozpoczynamy gotowanie. Ziemniaki przygotowane w ten sposób z pewnością będą dobrym dodatkiem obiadowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty sposób na przechowywanie bananów, wystarczy zwykła folia
Biedronka rozdaje vouchery na zakupy spożywcze. Trzeba spełnić 2 warunki
Źródła: Twoje Nowinki; YouTube / FOOD & WINE