Smakosze.pl Przepisy Ciastka kocie oczka siostry Anastazji
canva/Gpoint Studio

Ciastka kocie oczka siostry Anastazji

28 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciastka kocie oczka to pomysł na domowe, kruche ciasteczka z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem, które pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciastka idealnie pasują do kawy, doskonale wyglądają również na świątecznym stole. Poznaj przepis na ciastka kocie oczka siostry Anastazji.

Ciastka kocie oczka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy w weekend, na Boże Narodzenie i na spotkania w rodzinnym gronie. Ciastka z kruchego ciasta wychodzą za każdym razem, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.

Do wykrojenia ciasteczek potrzebujesz jedynie małej szklanki i wąskiego kieliszka, aby wykroić oczka, w których będzie dżem. Do ciastek zawsze wykorzystuję domowy dżem truskawkowy , kocie oczka możesz również przełożyć ulubionymi powidłami. Ciastka są słodkie, kruche, a owoce doskonale uzupełniają ich smak.

Jeśli również jesteś miłośnikiem domowych wypieków i ciasteczek, koniecznie przygotuj kokosanki , czyli kostki czekoladowe z wiórkami kokosowymi, są idealne do kawy czy herbaty.

Przepis na ciastka kocie oczka siostry Anastazji

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g drobnego cukru

  • 3 żółtka

  • kostka zimnego masła

  • dżem truskawkowy

  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować ciastka kocie oczka siostry Anastazji?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło, żółtka, cukier i wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj i wykrój kółka małą szklanką. Na jedną blachę z papierem do pieczenia wyłóż połowę ciastek, drugą część rozłóż na drugiej blaszce, ale wykrój w środku malutkie kółeczka. Blachy wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem gór-dół, piecz 30 minut.

Dżem truskawkowy

Ostudzone ciasteczka przełóż w następujący sposób: ciastko bez dziurki wysmaruj dżemem truskawkowym, przykryj ciastkiem z wykrojonym kółeczkiem i delikatnie dociśnij, aby dżem scalił ciastka. Gotowe ciasteczka oprósz solidnie cukrem pudrem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy