Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.
Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.
Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową . Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.
Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.
Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami , czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.
Przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):
-
200 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
120 g cukru pudru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 jajka
-
pół kostki masła
-
tabliczka czekolady deserowej
-
3 duże łyżki kakao
-
200 ml maślanki
-
300 g wiśni w syropie
-
olejek rumowy
Dodatkowo:
-
cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa
Jak zrobić ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni?
Odsącz wiśnie na dużym sicie, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby przestygła. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzyj mikserem, następnie dodaj cukier wanilinowy, cukier puder i wymieszaj.
Do masy wbij jajka, miksuj na średnich obrotach miksera. Dodawaj po łyżce maślanki, wlej płynną czekoladę, dodaj kilka kropelek olejku rumowego, wymieszaj. Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem i kakao, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną.
Źródło zdjęcia: canva/hanzelmann Masę przelej na blachę, na górę wyłóż odsączone wiśnie. Całość wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut. Ciasto po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Smacznego.