Zapomnij o łupinach cebuli. Do barwienia jajek na pisanki lepiej użyć czegoś innego

Pisanki to nieodłączna część Świąt Wielkanocnych. Dzięki nim tworzy się niesamowicie magiczny klimat świąteczny, który można bez problemu poczuć. Jak zatem udekorować jajka, aby cieszyły oko i zwracały na siebie uwagę? Wypróbujcie patent z czerwoną kapustą.
Pisanki symbolem Wielkanocy
Pisanki są znane i tworze w całej Polsce, ale też w wielu innych krajach. Jest to tradycja Świąt Wielkanocnych, która przyjęła się wiele lat temu. Przez ten cały czas stale się umacniała i przetrwała do dzisiaj, dzięki czemu na stołach wielkanocnych najczęściej możemy znaleźć kolorowe jajka.

Istnieje wiele sposobów na to, aby stworzyć piękne pisanki. Możemy je po prostu pokolorować czy też zrobić ładne wzorki, które będą wyglądać obłędnie. Dobrą opcją jest wykorzystanie do ich zrobienia kurkumy, która nada jajkom piękny, żółty kolor. Ciekawym wyborem jest również zastosowanie czerwonej kapusty. Taki właśnie sposób chcemy Wam przedstawić. Musicie go wypróbować.
Nacieram nimi schab i wkładam do piekarnika. Taki obiad podam w Niedzielę PalmowąPisanki zrobione z użyciem czerwonej kapusty
Okazuje się, że czerwona kapusta ma zastosowanie tylko w kuchni. Można z jej użyciem zrobić pisanki w pięknym kolorze. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 10 jajek
- 1 kg czerwonej kapusty
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka oleju
Dalsza część tekstu pod filmem.
Piękne pisanki na Wielkanoc
Pisanki przygotowane z wykorzystaniem czerwonej kapusty to bardzo kreatywny pomysł na te ozdoby.
W pierwszej kolejności czerwoną kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie czyścimy jajka częścią octu i wkładamy je między kapustę i wodę. Resztę octu również wlewamy. Garnek ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.

Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, zdejmujemy z niej garnek i odstawiamy. Możemy jajka zostawić w takiej zalewie na nawet 24 godziny. Wszystko zależy od tego, jaki kolor pisanek chcemy uzyskać, a więc warto co jakiś czas to kontrolować. Im zostawimy je na dłużej, tym będą ciemniejsze.
Po upływie określonego czasu wyjmujemy jajka z zalewy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, po czym nacieramy olejem, dzięki czemu uzyskają charakterystyczny połysk.
Tak przygotowane pisanki z pewnością zrobią furorę na wielkanocnym stole.
Sprawdź przepis na pyszną babkę wielkanocną zrobioną bez dodatku jajek i mleka. Zobacz, w jakich miejscach zbierać czosnek niedźwiedzi.






































