Polewa czekoladowa na sernik
Puszysty, delikatny sernik jest uwielbianym przez wszystkich ciastem pieczonym na święta, większe uroczystości, a także jako pyszny deser do kawy. Polany mocno czekoladową, aksamitną polewą wprost rozpływa się w ustach i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na gęstą, plastyczną polewę czekoladową na sernik.
Nie ma lepszego ciasta od pieczonego, puszystego sernika z polewą czekoladową. Delikatne ciasto oblane czekoladą jest tak genialne, że nigdy nie kończę na jednym kawałku. Polewa przygotowana z masła, śmietanki i tabliczki gorzkiej czekolady jest aksamitna i szybko zastyga na cieście, a dzięki plastycznym właściwościom nie kruszy się podczas krojenia.
Polewa czekoladowa doskonale sprawdzi się również do sernika na zimno i babeczek serowych. Polewę przygotowuję z gorzkiej, deserowej czekolady o zawartości kakao minimum 70%. Jeśli jednak wolisz słodszą wersję, przygotuj polewę z połączenia gorzkiej i mlecznej czekolady. Zarówno śmietanka, jak i masło muszą mieć temperaturę pokojową, zimna śmietana może się zważyć i rozwarstwić polewę.
Z puszystym sernikiem może konkurować jedynie szarlotka z kruszonką. Tu poznasz przepis na błyskawiczne, kruche ciasto z musem jabłkowym, doskonałe do kawy.
Przepis na polewę czekoladową
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao
50 g masła
5 łyżek śmietany 30%
Jak przygotować polewę czekoladową na sernik?
Śmietankę, masło i połamaną czekoladę rozpuść w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestygnięcia. Ciepłą polewę wylej na sernik i odstaw, aż polewa zastygnie na cieście.
Smacznego.