Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej do farszu na gołąbki. Nie będzie twardy i suchy
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 06.04.2025 14:13

Wlej do farszu na gołąbki. Nie będzie twardy i suchy

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Gołąbki to tradycyjne polskie danie. Jest to potrawa, która często gości na stołach w naszych domach. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, ale smak wynagrodzi wszystko. Warto jednak wiedzieć, co dodać do farszu, aby nie był zbyt twardy i suchy. Ten składnik z pewnością poprawi jego konsystencję. 

Gołąbki tradycyjnym polskim daniem

Nie macie pomysłu na niedzielny obiad? W takim razie przypominamy, że istnieje przepyszne danie, jakim są gołąbki. To niezwykłe połączenie smaków kapusty oraz aromatycznego mięsa, często z dodatkiem kaszy gryczanej lub ryżu, sprawia, że trudno oderwać się od tego przysmaku. Przygotowanie gołąbków wymaga nieco czasu, ale zdecydowanie warto poświęcić chwilę, by cieszyć się tym wyborną potrawą, które zachwyca podniebienia.

Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym
Fot. Shutterstock/Julie208

Warto jednak wiedzieć o jednej kwestii. Okazuje się, że aby farsz na gołąbki wyszedł idealnie, aby jego konsystencja była satysfakcjonująca, a nie sucha i twarda, to trzeba dodać do niego nieoczywisty składnik. Koniecznie to wypróbujcie. 

Smakowite gołąbki podane z sosem pomidorowym
Fot. Shutterstock/ShvedKris
Wymocz w nim schab. Kotlety będą same rozpadać się pod widelcem

Gołąbki z dodatkiem bulionu

Czy dodawaliście kiedykolwiek bulion warzywny do gołąbków? Jeśli nie, to koniecznie musicie to zrobić, aby sprawdzić, jaki soczysty farsz może dzięki temu wyjść. Do przygotowania takiego dania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub na mięsie
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku 
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować gołąbki z pysznym farszem?

Dobry farsz to podstawa gołąbków. 

W pierwszej kolejności zrywamy liście z wierzchu kapusty i dokładnie je myjemy. Następnie wycinamy głąb kapusty, po czym parzymy we wrzątku. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Kapustę przewracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy tak się stanie, zdejmujemy z niej liście. 

Czas zrobić farsz. Do dużej miski przekładamy mięso. Ryż natomiast gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki  i również wrzucamy do reszty składników. W kolejnym kroku doprawiamy mieszankę przyprawami, po czym wlewamy 150 ml bulionu. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i starannie zawijamy, tworząc charakterystyczne gołąbki. 

Na dnie dużego garnka układamy liście kapusty i na nich układamy gołąbki. W międzyczasie w osobnym garnku zagotowujemy resztę bulionu, po czym zalewamy nim gołąbki. Garnek przykrywamy  i gotujemy całość na średnim ogniu przez około 55 minut. Ważne, żeby kapusta po tym czasie była miękka. 

Pora zrobić również sos. Wywar z gołąbków przelewamy do osobnego garnka, dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę, którą należy wcześniej rozmieszać z kilkoma łyżkami wody, po czym dodajemy ulubione przyprawy. 

Tak przygotowane gołąbki w sosie pomidorowym możemy podać z ugotowanymi ziemniaczkami. 

Sprawdź przepis na pyszną babkę wielkanocną bez dodatku mleka i jajek. Zobacz, jak zrobić wielkanocne makaroniki z kremem

Smaczne gołąbki podane z ziemniakami
Fot. Shutterstock/Jacek Chabraszewski