Smakosze.pl Przepisy Niezwykły przepis na smakowite ciasto czeskie
canva/Dar1930

Niezwykły przepis na smakowite ciasto czeskie

2 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto czeskie z miodem, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową z orzechami to wyśmienity, tradycyjny placek, którego musisz spróbować. Ciasto miodowe przełożone jest delikatnym, mlecznym kremem z kaszy manny. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czeskie z miodem.

Ciasto czeskie to doskonałe ciasto, które upieczesz zarówno do kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi i święta. M iodowe, kruche placki świetnie łączą się z mlecznym, gęstym kremem, czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto przełóż powidłami śliwkowymi- idealnie przełamią słodycz i dodadzą świetnego smaku.

Gotowe i przełożone kremem ciasto polej polewą czekoladową bez masła , górę oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasta możesz upiec również dzień przed robieniem kremu, blaty miodowe będą wtedy bardziej miękkie.

Jeśli masz ochotę na miodownik w jesiennej wersji- tu poznasz przepis na ciasto miodowe z dynią , idealne do kawy w chłodne, deszczowe dni.

Przepis na ciasto czeskie

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x36 cm):

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 120 g drobnego cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 4 łyżki miodu płynnego

  • 100 g miękkiego masła

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem z kaszy manny:

  • 750 ml mleka

  • 100 g drobnego cukru

  • 90 g kaszy manny

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 20 g masła

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

  • polewa czekoladowa bez masła

  • pół szklanki obranych orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto czeskie?

Na początku zrób ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przełóż do miski, dodaj cukier, cukier, puder, płynny miód, jajka i miękkie masło, całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy, podziel ją na trzy części.

Każdą część ciasta rozwałkuj i włóż na blachę do pieczenia, następnie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika , piecz 15 minut i odstaw, żeby ostygły.

Przygotuj krem z kaszy manny: mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj kaszę i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza się ugotuje, a krem będzie gęsty . Przestudzony krem zmiksuj z masłem.

Miód płynny

Źródło zdjęcia: canva/Metkalova Pierwszy blat ciasta włóż do blachy, wysmaruj powidłami śliwkowymi, połową kremu, włóż drugi blat i wyłóż resztę kremu. Przykryj ostatnim ciastem, następnie polej go polewą czekoladową i oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa stężała i krem dobrze połączył się z miodowymi blatami.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy