Niezwykły przepis na smakowite ciasto czeskie
Ciasto czeskie z miodem, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową z orzechami to wyśmienity, tradycyjny placek, którego musisz spróbować. Ciasto miodowe przełożone jest delikatnym, mlecznym kremem z kaszy manny. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czeskie z miodem.
Ciasto czeskie to doskonałe ciasto, które upieczesz zarówno do kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi i święta. M iodowe, kruche placki świetnie łączą się z mlecznym, gęstym kremem, czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto przełóż powidłami śliwkowymi- idealnie przełamią słodycz i dodadzą świetnego smaku.
Gotowe i przełożone kremem ciasto polej polewą czekoladową bez masła , górę oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasta możesz upiec również dzień przed robieniem kremu, blaty miodowe będą wtedy bardziej miękkie.
Jeśli masz ochotę na miodownik w jesiennej wersji- tu poznasz przepis na ciasto miodowe z dynią , idealne do kawy w chłodne, deszczowe dni.
Przepis na ciasto czeskie
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25x36 cm):
-
500 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
120 g drobnego cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
4 łyżki miodu płynnego
-
100 g miękkiego masła
-
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem z kaszy manny:
-
750 ml mleka
-
100 g drobnego cukru
-
90 g kaszy manny
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
20 g masła
Dodatkowo:
-
słoiczek powideł śliwkowych
-
polewa czekoladowa bez masła
-
pół szklanki obranych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto czeskie?
Na początku zrób ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, przełóż do miski, dodaj cukier, cukier, puder, płynny miód, jajka i miękkie masło, całość wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy, podziel ją na trzy części.
Każdą część ciasta rozwałkuj i włóż na blachę do pieczenia, następnie wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika , piecz 15 minut i odstaw, żeby ostygły.
Przygotuj krem z kaszy manny: mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj kaszę i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza się ugotuje, a krem będzie gęsty . Przestudzony krem zmiksuj z masłem.
Źródło zdjęcia: canva/Metkalova Pierwszy blat ciasta włóż do blachy, wysmaruj powidłami śliwkowymi, połową kremu, włóż drugi blat i wyłóż resztę kremu. Przykryj ostatnim ciastem, następnie polej go polewą czekoladową i oprósz posiekanymi orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa stężała i krem dobrze połączył się z miodowymi blatami.