Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.03.2022 00:16

Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz, ciasto
Canva/Atide; Pawel Wodzynski/East News

Sezon na dynie właśnie trwa. Jest więc świetna okazja, aby przygotować ciasto z jej dodatkiem. Zdradzimy wam przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz. Wypiek prezentuje się doskonale, a jeszcze lepiej smakuje.

Dynia jest coraz chętniej wykorzystywana w naszej kuchni. Zwykle dodajemy ją do zup i zapiekamy. Jednak jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że dynia jest też doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Dzięki dodatkowi dyni ciasta zyskują piękny, żółty kolor, ciekawy smak i zwiększa się ich wartość odżywcza.

Przepis na ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz

Składniki:

na ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1/2 szklanki drobnego cukru

  • 3/4 szklanki miodu

  • 3/4 szklanki oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki dyniowego purée (dynię wystarczy rozgotować w garnku z odrobiną wody i zmiksować)

na poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej wody

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny

na krem:

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 750 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

do dekoracji:

  • 2 łyżki cukru

  • 150 g orzechów włoskich, połówek

Przygotowanie ciasto miodowego z dynią

Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Połącz z miodem i olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dyniowe purée, wymieszaj.

Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 min w 180 st. C. Wystudź, przekrój w poprzek na dwa blaty.

Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, wystudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, połącz ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i żelatyną.

Dolny blat ciasta nasącz połową ponczu, wyłóż na niego 2/3 kremu, przykryj górnym blatem. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałym kremem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Na patelni rozpuść cukier, nie dopuszczając go do zrumienienia. Wsyp orzechy, wymieszaj, chwilę przesmaż, wystudź. Orzechami udekoruj wierzch ciasta.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy Ewy Wachowicz. Zobaczcie, jak robi dyniową zupę-krem, a także pyszne ciasto z jabłkami.

dyniowe puree
dyniowe puree

Źródło zdjęcia: canva/AmalliaEka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram