Smakosze.pl Przepisy Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji - przepis krok po kroku
canva/philly077

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji - przepis krok po kroku

19 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto Kopciuszek jest kilkuwarstwowym ciastem z masą budyniową, śmietanową i biszkoptem z makiem. Całe ciasto przełożone jest herbatnikami nasączonymi w rumie i polane deserową czekoladą. Połączenie tych wszystkich smaków jest tak pyszne, że ciasto zawsze błyskawicznie znika, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji.

Siostra Anastazja słynie między innymi z doskonałych wypieków. Proste ciasta z prostych składników w jej wykonaniu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasta siostry Anastazji znają i uwielbiają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto migdałowe bez pieczenia i tradycyjny makowiec to ciasta, których koniecznie musisz spróbować.

Kopciuszek to ciasto, które powstało z połączenia biszkoptu z biszkoptem makowym, pysznym kremem budyniowym, słodką śmietanką z wyczuwalną, cytrynową nutą i polewą czekoladową, która zastygając, tworzy gęste, chrupiące wykończenie. Ciasto przełożone jest również herbatnikami nasączonymi w rumie, dzięki którym zyskuje doskonały smak. Jeśli chcesz, aby czekolada była plastyczna i nie kruszyła się podczas krojenia, przygotuj polewę z masłem i śmietanką.

Przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji

Składniki na biszkopt na blachę o wymiarach 20x32 cm:

  • 60 g mąki tortowej

  • 40 g drobnego cukru

  • 4 jajka

  • szczypta soli

Składniki na biszkopt z makiem:

  • 4 jajka

  • 40 g drobnego cukru

  • 60 g mąki tortowej

  • 125 g maku

Składniki na masę budyniową:

  • 400 ml mleka

  • 2 budynie waniliowe z cukrem

  • 10 g cukru

  • 150 g miękkiego masła

Składniki na masę śmietanową:

  • galaretka cytrynowa

  • 10 g cukru pudru

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%

Dodatkowo:

  • tabliczka deserowej czekolady

  • 120 ml rumu

  • 150 g herbatników

Jak przygotować ciasto Kopciuszek siostry Anastazji?

Na początku przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Z jajek i szczypty soli ubij sztywną pianę i dodaj ją do masy, wymieszaj delikatnie łyżką i przelej do formy. Biszkopt wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15 minut.

Biszkopt z makiem przygotuj w ten sam sposób, dodając do biszkoptu mak. Również piecz 15 minut w 180 stopniach C.

Przygotuj masę budyniową. W 200 ml mleka dokładnie wymieszaj budynie waniliowe. Resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie wlej budynie i gotuj, aż powstanie gęsty krem. Gdy ostygnie, zmiksuj go z miękkim masłem.

Przygotuj masę śmietanową. Galaretkę wymieszaj w 120 ml wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, następnie całość wymieszaj z chłodną galaretką.

Herbatniki delikatnie nasącz rumem, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Przełożenie ciasta

Na zwykły biszkopt wyłóż masę budyniową, przykryj biszkoptem z makiem. Wyłóż masę śmietanową, przykryj ją nasączonymi herbatnikami i polej roztopioną czekoladą. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masy stężały i połączyły się z ciastem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy