Smakosze.pl Przepisy Ciasto marchewkowe siostry Anastazji. Niezawodny przepis
canva/Mariha-kitchen

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji. Niezawodny przepis

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to szybkie i proste ciasto, które przygotujesz na święta, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a także bez okazji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe siostry Anastazji.

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to genialne, proste ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, dodać marchewki i upiec. Ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, z wyczuwalną nutą wanilii i cynamonu.

Upieczone i ostudzone ciasto polej domowym lukrem , który dodatkowo osłodzi placek i ładnie je udekoruje. Do ciasta marchewkowego dodaję również dekoracje z malutkich, cukrowych marchewek, dzieci je uwielbiają, a ciasto wygląda prześlicznie.

Jeśli masz ochotę na równie szybkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni , cała blacha zniknie błyskawicznie.

Przepis na ciasto marchewkowe siostry Anastazji

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 22x26 cm):

  • 300 g mąki pszennej

  • 140 g cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 jajek

  • 4 marchewki

  • 200 ml oleju roślinnego

  • płaska łyżeczka cynamonu

  • opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • lukier

Jak zrobić ciasto marchewkowe siostry Anastazji?

Marchewki zetrzyj na tarce, mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym.

W drugiej misce wymieszaj olej z jajkami, następnie dodaj suche składniki, startą marchewkę i mieszaj delikatnie łyżką drewnianą lub silikonową. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną.

Starta marchewka do ciasta marchewkowego

Źródło zdjęcia: canva/chengyuzheng Ciasto wlej na blachę i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika, piecz 20 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i dopiecz kolejne 20 minut. Gotowe ciasto marchewkowe ostudź, następnie polej lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy