Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.01.2022 01:00

Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni
canva/Evgenii Mitroshin

Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.

Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.

Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.

Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami, czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 120 g cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • pół kostki masła

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 3 duże łyżki kakao

  • 200 ml maślanki

  • 300 g wiśni w syropie

  • olejek rumowy

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa

Jak zrobić ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni?

Odsącz wiśnie na dużym sicie, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby przestygła. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzyj mikserem, następnie dodaj cukier wanilinowy, cukier puder i wymieszaj.

Do masy wbij jajka, miksuj na średnich obrotach miksera. Dodawaj po łyżce maślanki, wlej płynną czekoladę, dodaj kilka kropelek olejku rumowego, wymieszaj. Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem i kakao, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną.

Wiśnie w syropie

Źródło zdjęcia: canva/hanzelmann Masę przelej na blachę, na górę wyłóż odsączone wiśnie. Całość wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut. Ciasto po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Smacznego.