Smakosze.pl
Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

canva/Evgenii Mitroshin

Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

26 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni to wyśmienity deser dla całej rodziny. Wilgotne w środku, puszyste ciasto o wyraźnym, czekoladowym smaku z nutą olejku rumowego i słodkimi wiśniami w syropie podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni.

Ciasto czekoladowe na maślance z dodatkiem rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, kakao, cukrem wanilinowym i olejkiem rumowym jest bardzo puszystym i wilgotnym w środku ciastem. Ciasto zawsze piecz w piekarniku bez termoobiegu, aby się nie wysuszyło.

Do ciasta idealnie pasują również wiśnie, najlepsze będą w syropie, ponieważ nie są tak kwaśne, są wydrylowane i dodatkowo nawilżą ciasto. Cały deser oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Jeśli wybierzesz drugą opcję, gotowe ciasto włóż do lodówki, aby polewa stężała.

Wiśnie z domowego kompotu sprawdzą się w cieście równie dobrze. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyraźny smak, dodaj wiśnie z nalewki lub moczone w syropie migdałowym. W obu przypadkach zmniejsz ilość olejku rumowego, aby ciasto nie wyszło zbyt intensywne.

Maliny równie dobrze łączą się z czekoladowymi deserami- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami, czyli prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 120 g cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • pół kostki masła

  • tabliczka czekolady deserowej

  • 3 duże łyżki kakao

  • 200 ml maślanki

  • 300 g wiśni w syropie

  • olejek rumowy

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa

Jak zrobić ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni?

Odsącz wiśnie na dużym sicie, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby przestygła. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzyj mikserem, następnie dodaj cukier wanilinowy, cukier puder i wymieszaj.

Do masy wbij jajka, miksuj na średnich obrotach miksera. Dodawaj po łyżce maślanki, wlej płynną czekoladę, dodaj kilka kropelek olejku rumowego, wymieszaj. Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem i kakao, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną.

Wiśnie w syropie

Źródło zdjęcia: canva/hanzelmann

Masę przelej na blachę, na górę wyłóż odsączone wiśnie. Całość wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 45 minut. Ciasto po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >