Wrzuć na patelnię i dodaj jabłko. Kultowe śniadanie nie ma sobie równych

Oględnie mówiąc, nie wszyscy wspominają ryż z jabłkiem jako niezwykły delikates. A jednak – jeśli nadamy temu daniu odpowiednią oprawę, staje się bardzo dobrym śniadaniem. Sięgnijmy więc po dopracowany przepis.
Ryż z jabłkiem
Przepisy takie jak ryż podsmażony z jabłkiem kojarzą się z PRL-em nie bez powodu. W czasach słusznie minionych kompozycje tego typu były jednym ze sposobów radzenia sobie z niedoborami. Ryż i jabłko to w końcu mało wymagające składniki i przygotowanie z nich czegoś jadalnego było wyzwaniem wobec „przejściowych trudności”.
Dziś jednak hity z PRL-u wracają w wersji, którą często określamy jako kraftową. Przyjrzymy się więc także takiemu śniadaniu z uwagą i miłością. Ma nam ono do zaproponowania całkiem sporo.

Masło, nie margaryna
Jedną z poprawek, jakie nanosimy na oryginalny przepis na ryż z jabłkiem, jest powrót do masła. W PRL-u rugowano je, zamieniając na margarynę – tańszą i łatwiej dostępną. Masło dodaje jednak kremowego smaku, który nie ma sobie równych. Umiemy też dziś lepiej gotować ryż. Robimy to al dente, by nie zmieniał się w kleik.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kwasowe, twarde
- 100 g ugotowanego ryżu
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- Cukier trzcinowy muscovado
- Cynamon, kardamon do smaku
- Sok z cytryny

Śniadanie z jabłkiem
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Zasypujemy do smaku cukrem, cynamonem i małą szczyptą kardamonu. Cukier można zamienić na cukier z wanilią.
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka i podsmażamy. Jeśli puszczą mało soku, dodajemy 2-3 łyżki wody.

Jabłka dusimy do miękkości, próbując je na smak. W razie potrzeby doprawiamy. Do kwasowości można dodać nieco soku z cytryny.
Do miękkich jabłek dodajemy ryż. Mieszamy i dolewamy śmietankę. Podgrzewamy do zagęszczenia i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe jajka wielkanocne i doskonałe świąteczne ciasto.






































