Smakosze.pl Przepisy Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne
Canva / Oksana Shyriaieva

Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne

13 września 2022

Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.

Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.

Przepis na delikatne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 szklanka wody

  • 4-5- szklanek mąki

  • 1/2 szklanki mleka

  • 2 szczypty soli

  • 2 łyżki masła

Jak zagnieść idealne ciasto na pierogi

W czajniku nastaw wodę. W osobny garnuszku zacznij podgrzewać mleko, nie doprowadź do zagotowania . Do sporej miski przesiej mąkę do ciasta na pierogi .

Mąkę wymieszaj z solą. Następnie dodaj ostrożnie gorącą wodę oraz mleko . Dołóż 2 łyżki miękkiego masła . Zacznij mieszać ciasto na pierogi za pomoc drewnianej łyżki .

Po wstępnym przygotowaniu ciasta na pierogi, przełóż je na stolnicę lub czysty blat kuchenny . Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miękkie i elastyczne . Gotowe ciasto zawiń w folię lub przełóż do miski i zostaw pod przykryciem na pół godziny . Po tym czasie ciasto możesz rozwałkować i zacząć lepić pierogi z ulubionym farszem. Wypróbuj ten rewelacyjny przepis na pierogi na słodko . Farsz z wędzonego twarogu nie ma sobie równych .

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy