Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie miękkie i elastyczne
Idealnie wyrobione ciasto na pierogi charakteryzuje się nie tylko miękkością ale też elastycznością. Jeśli chcesz aby Twoje ciasto było delikatne, a praca z nim okazała się czystą przyjemnością, dodaj do niego trochę mleka. Pierogi ulepione z tak przygotowanego ciasta będą rozpływać się w ustach.
Sekretem udanych pierogów jest cienko rozwałkowane ciasto, hojnie wypełnione pysznym farszem. Odpowiednią konsystencję takiego ciasta zapewni odrobina nabiału dodana podczas wyrabiania ciasta. Na 4-5 szklanek mąki wystarczy zaledwie pół szklanki mleka.
Przepis na delikatne ciasto na pierogi
Składniki:
-
1 szklanka wody
-
4-5- szklanek mąki
-
1/2 szklanki mleka
-
2 szczypty soli
-
2 łyżki masła
Jak zagnieść idealne ciasto na pierogi
W czajniku nastaw wodę. W osobny garnuszku zacznij podgrzewać mleko, nie doprowadź do zagotowania . Do sporej miski przesiej mąkę do ciasta na pierogi .
Mąkę wymieszaj z solą. Następnie dodaj ostrożnie gorącą wodę oraz mleko . Dołóż 2 łyżki miękkiego masła . Zacznij mieszać ciasto na pierogi za pomoc drewnianej łyżki .
Po wstępnym przygotowaniu ciasta na pierogi, przełóż je na stolnicę lub czysty blat kuchenny . Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie miękkie i elastyczne . Gotowe ciasto zawiń w folię lub przełóż do miski i zostaw pod przykryciem na pół godziny . Po tym czasie ciasto możesz rozwałkować i zacząć lepić pierogi z ulubionym farszem. Wypróbuj ten rewelacyjny przepis na pierogi na słodko . Farsz z wędzonego twarogu nie ma sobie równych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
-
Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak
-
Sekretny przepis babć na pyszną zupę pomidorową. Nigdzie nie zjesz lepszej