Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak

Kochasz śledzie w śmietanie? 1 charakterny dodatek cudownie podkręci ich smak

Śledzie w śmietanie z porem
canva/Eugeniusz Dudzinski

Lubicie śledzie w lekkim sosie na bazie śmietany? Dorzućcie do nich nieco pora, a przysmak nabierze charakteru. Wyraziste warzywo doskonale współgra z kremowym nabiałem i sprawia, że ryba smakuje jeszcze lepiej.

Śledzie w śmietanie są jednym z klasyków kuchni polskiej. Delikatnie słona ryba w połączeniu z kremowym, dobrze doprawionym sosem śmietanowymi skusi niejednego smakosza. Dodając do klasycznej wersji pora, sprawimy, że będzie jeszcze smaczniejsza. Spróbujecie?

Przepis na pyszne śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 3-4 kawałki śledzia np. à la matias

  • 1 niezbyt duże, słodkie jabłko

  • 6 cm kawałek białej części pora

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

  • 200 g śmietany 18% lub sojowego odpowiednika

  • pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić śledzie w śmietanie? Dodatek pora sprawi, że będą wyśmienite

Śledzie moczymy, by pozbyć się nadmiaru soli. Kroimy w cienkie paski. Jabłko starannie myjemy, usuwamy skórkę oraz gniazdo nasienne. Kroimy je w kostkę i wrzucamy do dużej miski.

Owoc zalewamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Pora płuczemy i kroimy go w talarki. Warzywo umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy go do miski z jabłkiem.

Śmietanę lub produkt sojowy doprawiamy pieprzem. Dodajemy ją do śledzi i przenosimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne śledzie. Koniecznie spróbujcie sałatki z dodatkiem buraczków. Sprawdźcie też pełną charakteru odsłonę z imbirem i miodem.

Śledzie w śmietanie są znakomite
canva/juefraphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: