Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.07.2022 18:14

Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie

Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie
canva/SMarina

Pomysł na pyszną niespodziankę dla całej rodziny? Przygotuj wyśmienite pierogi na słodko z niecodziennym farszem. Zapomnij o truskawkach, jagodach i serze, pierogi z jabłkami i cynamonem będą absolutnym hitem na Twoim stole.

Jestem łasuchem i uwielbiam słodkie dania, również obiadowe. W dzieciństwie zupa owocowa i właśnie pierogi na słodko były moimi ulubionymi potrawami i do tej pory lubię do nich wracać. Pierogi z jabłkami prażonymi z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego rozpływają się w ustach.

Ciasto do pierogów na słodko przygotujmy na początku. Musi być elastyczne, miękkie i dobrze wyrobione, wtedy pierogi na pewno będą przepyszne. Farsz również zrobimy błyskawicznie- wystarczy, że podsmażymy na maśle jabłka, dodamy cynamon i cukier.

Pierogi na słodko będą smakować wyśmienicie, kiedy podamy je z roztopionym masłem i cukrem, możemy je również delikatnie oprószyć cynamonem, ale nie jest to konieczne. Pierogi z jabłkami i cynamonem pokocha cała rodzina, koniecznie przygotuj dla wszystkich słodką niespodziankę.

Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem, wszyscy będą zachwyceni

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g masła

  • pół łyżeczki soli

  • szklanka gorącej wody

Składniki na farsz z jabłek i cynamonu:

  • 1 kg jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżka masła

Do podania:

  • roztopione masło

  • cukier

Jak zrobić pyszne pierogi z jabłkami i cynamonem? Aromatyczny farsz nie ma sobie równych

Na początku przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wsyp sól, wlej gorącą wodę i zacznij mieszać ciasto łopatką. Gdy woda przestygnie, wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne i jednolite, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu. Smaż, aż sok zupełnie odparuje. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w palcach, na środek włóż farsz i sklej boki.

Przygotowane pierogi wrzucaj na gorącą wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia, podaj z roztopionym masłem i cukrem.

Przygotuj również knedle z truskawkami. Na słodki obiad doskonale sprawdzą się również puszyste racuchy, smacznego.

Jabłka z cynamonem
canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: