Ciasto na pizzę (bez wyrabiania)
Pizza to odpowiedź na wszystko. Może być przyrządzona klasycznie, jako mini pizzerka lub w formie calzone. Tak samo dobrze smakuje z mozzarellą i sosem pomidorowym, w wersji wegetariańskiej lub mięsnej. Legendy głoszą, że istnieją smakosze pizzy na słodko, czyli placka z szynką i ananasem. Dla tych, którzy wstydzą się do tego przyznać, mamy świetny przepis na ciasto bez wyrabiania. Idealne do przyrządzenia w domu.
Proste ciasto na pizzę bez wyrabiania i bez wyrastania
Ciasto na pizzę bez zagniatana to strzał w dziesiątkę. Potrzebujesz dosłownie kilku składników i rozgrzanego pieca. Wiemy, że pewnie trochę Ci się spieszy, jednak przygotowaliśmy kilka wariantów przygotowania. Zapraszamy do zapoznania się z wszystkimi przepisami na ciasto do pizzy.
Składniki na ciasto
Puszyste ciasto podobne do grubej amerykańskiej pizzy:
400 g mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
2 całe jajka,
375 ml mleka,
Szczypta cukru,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka soli.
Składniki łączymy ze sobą stopniowo w dużej szklanej misce. Może to być też naczynie plastikowe lub metalowe, jednak do szklanych powierzchni mokre ciasto najmniej przywiera. Łączenie składników zacznij od wsypania 200 g mąki pszennej, wbij 2 całe jajka i wymieszaj. Dodaj połowę przygotowanego mleka i posól. Następnie dodaj połowę rozkruszonych drożdży wraz z cukrem. Całość dokładnie wymieszaj i powtórz podzielone na połowy czynności z resztą składników. Gdy ciasto do pizzy będzie gotowe, wsyp do miski łyżeczkę suszonego oregano dla podbicia smaku.
Ciasto do pizzy bez zagniatania będzie się nieco ciągnęło. Do dokładnego rozłożenia go na papierze, użyj zwilżonej zimną wodą szerokiej łyżki stołowej. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do łyżki. Nie musisz czekać, aż ciasto wyrośnie. Ekspresową pizzę piecz przez 30 min w temperaturze 200°C.
Ciasto na pizzę bez wyrabiania i bez drożdży — czy mąka ma znaczenie?
Pewnie zastanawiasz się, jakiej mąki użyć, aby pizza wyszła chrupka? Zdradzimy Ci pewien sekret. Możesz użyć właściwie każdej mąki, jeśli zadbasz o odpowiednie proporcje mleka lub jogurtu. Spód do pizzy może powstać na mące chlebowej (typ 750, 850), włoskiej (typ 00) lub tortowej. Mąka także ma wartości odżywcze, więc jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, nawet pizza, przez wielu uznawana za fast food, może być zdrowa. Poniżej przepis na cienką włoską pizzę z najpowszechniejszej mąki, czyli tortowej.
Cienkie ciasto do pizzy, w stylu włoskim (bez drożdży):
500 g mąki pszennej (tortowej),
250 ml jogurtu greckiego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka soli.
Zacznij od połączenia składników suchych, dopiero później dodaj szklankę jogurtu greckiego (zamiennie może być jogurt naturalny). Pozwoli Ci to uniknąć grudek, a co za tym idzie — długiego mieszania składników. Wszystko razem połącz, lekko ugniatając ręką całość. Powinno Ci to zająć ok. 5 min. Po uzyskaniu jednolitej masy bez grudek od razu możesz rozłożyć ciasto na papierze. Pizza bez drożdży będzie gotowa po 15 min pieczenia w temperaturze 240° C.
Ciasto na pizze bez wyrabiania — czy to w ogóle możliwe?
Pizza bez drożdży i wyrabiania jest dobrym pomysłem, kiedy nie masz czasu na przygotowanie lunchu. Prosty i szybki posiłek nie zastąpi pizzy z pieca Trattorii. Jednak ekspresowy przepis ucieszy niejednego leniuszka, który właśnie poczuł głód na home office.
Za elastyczność i sprężystość spodu pizzy odpowiedzialny jest osławiony gluten. Ciasto bez drożdży i bez wyrabiania będzie po prostu innym typem spodu do pizzy. Jednak należy pamiętać, że "pizza niejedno ma imię" i od setek lat, w zależności od szerokości geograficznej, przepisy różnią się od siebie. Nasz rodzimy, polski, sposób na ciasto do pizzy to przecież staropolski podpłomyk. Zatem warto wypróbować obydwa podane wyżej przepisy i sprawdzić, który bardziej przypadnie Ci do gustu.