Ciasto Prince Polo - pyszna porcja czekoladowej rozkoszy
Ciasto prince polo to pyszne, delikatne, czekoladowe ciasto dla całej rodziny. Pyszny, ciemny biszkopt, masa budyniowa z wafelkami i blat z orzechami i wiórkami kokosowymi oblane polewą czekoladową. Poznaj przepis na ciasto prince polo z pysznymi, klasycznymi wafelkami.
Ciasto prince polo jest ciastem mocno czekoladowym, lekko chrupiącym, o wyraźnym smaku orzechów, wiórek kokosowych. Biszkopt kakaowy przełożony kruchym blatem z wafelków i delikatnym, czekoladowym kremem budyniowym. Ciasto oblej polewą czekoladową , która świetnie łączy się z całym deserem.
Kakaowy biszkopt jest puszysty, wyrośnięty i niezwykle smaczny. Pamiętaj, aby nie wyjmować z piekarnika ciasta od razu po upieczeniu. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować powstanie zakalca lub opadnięcie ciasta. Ciasto prince polo jest wyśmienitym ciastem, które zachwyci swoim smakiem każdego łasucha i miłośnika słodkości.
Przygotuj również szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na szybkie i mocno orzechowe ciasto Snikers , lepsze niż batonik.
Przepis na ciasto prince polo
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24x35 cm):
-
1,5 szklanki mąki tortowej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
7 jajek
-
szklanka cukru
Składniki na blat z wafelków:
-
3 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
-
2 łyżki wiórek kokosowych
-
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
-
6 białek
-
pół szklanki cukru pudru
Składniki na masę budyniową z wafelkami:
-
2 budynie śmietankowe z cukrem
-
3 szklanki mleka
-
kostka masła
-
tabliczka gorzkiej czekolady
-
2 duże wafelki czekoladowe Prince Polo
Dodatkowo:
-
polewa czekoladowa
Jak zrobić ciasto prince polo?
Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Z białej ubij sztywną pianę, następnie przełóż ją do masy biszkoptowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz 35 minut, następnie studź godzinę w piecu, wyjmij, przekrój na dwa blaty i ostudź.
Zrób masę z wafelków: białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodaj pokruszone wafelki, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, wymieszaj. Masę przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, ostudź.
Zrób masę budyniową: w szklance mleka wymieszaj budynie, resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj budynie, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do zimnej masy budyniowej dodaj masło, następnie pokruszone wafelki i posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/jakubgojda
Na upieczony biszkopt wyłóż połowę budyniu, przykryj blatem z wafelków, wyłóż resztę budyniu, przykryj drugim blatem biszkoptowym. Całe ciasto oblej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę-półtorej.