Smakosze.pl Przepisy Ciasto Prince Polo - pyszna porcja czekoladowej rozkoszy
canva/Lilechka75

Ciasto Prince Polo - pyszna porcja czekoladowej rozkoszy

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto prince polo to pyszne, delikatne, czekoladowe ciasto dla całej rodziny. Pyszny, ciemny biszkopt, masa budyniowa z wafelkami i blat z orzechami i wiórkami kokosowymi oblane polewą czekoladową. Poznaj przepis na ciasto prince polo z pysznymi, klasycznymi wafelkami.

Ciasto prince polo jest ciastem mocno czekoladowym, lekko chrupiącym, o wyraźnym smaku orzechów, wiórek kokosowych. Biszkopt kakaowy przełożony kruchym blatem z wafelków i delikatnym, czekoladowym kremem budyniowym. Ciasto oblej polewą czekoladową , która świetnie łączy się z całym deserem.

Kakaowy biszkopt jest puszysty, wyrośnięty i niezwykle smaczny. Pamiętaj, aby nie wyjmować z piekarnika ciasta od razu po upieczeniu. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować powstanie zakalca lub opadnięcie ciasta. Ciasto prince polo jest wyśmienitym ciastem, które zachwyci swoim smakiem każdego łasucha i miłośnika słodkości.

Przygotuj również szybkie ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na szybkie i mocno orzechowe ciasto Snikers , lepsze niż batonik.

Przepis na ciasto prince polo

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24x35 cm):

  • 1,5 szklanki mąki tortowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 7 jajek

  • szklanka cukru

Składniki na blat z wafelków:

  • 3 duże wafelki czekoladowe Prince Polo

  • 2 łyżki wiórek kokosowych

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

  • 6 białek

  • pół szklanki cukru pudru

Składniki na masę budyniową z wafelkami:

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem

  • 3 szklanki mleka

  • kostka masła

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 2 duże wafelki czekoladowe Prince Polo

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić ciasto prince polo?

Przygotuj biszkopt: oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Z białej ubij sztywną pianę, następnie przełóż ją do masy biszkoptowej i delikatnie wymieszaj łyżką.

Masę wlej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz 35 minut, następnie studź godzinę w piecu, wyjmij, przekrój na dwa blaty i ostudź.

Zrób masę z wafelków: białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodaj pokruszone wafelki, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, wymieszaj. Masę przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, ostudź.

Zrób masę budyniową: w szklance mleka wymieszaj budynie, resztę mleka zagotuj z cukrem, dodaj budynie, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do zimnej masy budyniowej dodaj masło, następnie pokruszone wafelki i posiekaną czekoladę. Całość wymieszaj.

Pokruszona czekolada deserowa

Źródło zdjęcia: canva/jakubgojda

Na upieczony biszkopt wyłóż połowę budyniu, przykryj blatem z wafelków, wyłóż resztę budyniu, przykryj drugim blatem biszkoptowym. Całe ciasto oblej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę-półtorej.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy