Smakosze.pl
Ciasto Snickers

canva/manyakotic, Getty Images

Proste ciasto bez pieczenia Snickers

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce.

Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie.

Pieczone ziemniaki faszerowane

Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki

CZYTAJ DALEJ

Sporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.

Przepis na ciasto bez pieczenia Snickers

Składniki:

  • 1 paczka herbatników

  • 1 paczka herbatników czekoladowych

  • 1 szklanka mleka

  • kostka masła

  • 170 g cukru

  • 350 g mleka w proszku

  • puszka kajmaku

  • 100 g solonych orzechów ziemnych

  • pół tabliczki czekolady

  • olej

Zacznij od wsypania cukru do rondelka, zalania go mlekiem, dodania masła i podgrzania. Gdy całość będzie płynna, zdejmij ją z gazu i odstaw do ostudzenia. Na suchej patelni podpraż orzeszki, aż zaczną wydzielać smakowity aromat.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej łyżkę oleju. Odstaw na bok. Ostudzone masło przelej do miski i partiami wsypuj do niego mleko w proszku, cały czas mieszając. Na blaszce ułóż warstwę kakaowych herbatników i wylej na nie połowę mlecznej masy.

Na masę połóż jasne herbatniki i rozsmaruj na nich kajmak. Ponownie ułóż jasne herbatniki i wylej na nie resztę masy mlecznej. Przykryj ją ciemnymi herbatnikami i wyłóż resztę kajmaku. Posyp go orzeszkami i polej czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki, aż stężeje. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.

Ciasto Snickers

Źródło zdjęcia: canva/vinicef, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >