Ciasto bez pieczenia uratowało już niejedną imprezę, gdy główne ciasto z jakiegoś powodu się nie udało. Snickers bez pieczenia zachwyca kremową konsystencją oraz wyjątkowo słodkim i intensywnym smakiem. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, lecz tak jak w przypadku innych tego typu deserów należy odczekać, aż stężeje w lodówce.
Ciasto bez pieczenia Snickers wzorowane jest na dobrze znanym batoniku, który składa się z kremu nugatowego, ciągnącego karmelu, orzechów ziemnych oraz mlecznej czekolady. Taka kompozycja podbiła serca łakomczuchów na całym świecie.
Obłędnie pyszne faszerowane pieczone ziemniaki
CZYTAJ DALEJSporządzanie ciasta wymaga odrobiny kroków, jednak są one banalnie proste i w ogóle nie wymagają żadnych umiejętności cukierniczych. Podając taki deser do stołu, z pewnością usłyszysz wiele pochwał i zachwytów.
Przepis na ciasto bez pieczenia Snickers
Składniki:
1 paczka herbatników
1 paczka herbatników czekoladowych
1 szklanka mleka
kostka masła
170 g cukru
350 g mleka w proszku
puszka kajmaku
100 g solonych orzechów ziemnych
pół tabliczki czekolady
olej
Zacznij od wsypania cukru do rondelka, zalania go mlekiem, dodania masła i podgrzania. Gdy całość będzie płynna, zdejmij ją z gazu i odstaw do ostudzenia. Na suchej patelni podpraż orzeszki, aż zaczną wydzielać smakowity aromat.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj do niej łyżkę oleju. Odstaw na bok. Ostudzone masło przelej do miski i partiami wsypuj do niego mleko w proszku, cały czas mieszając. Na blaszce ułóż warstwę kakaowych herbatników i wylej na nie połowę mlecznej masy.
Na masę połóż jasne herbatniki i rozsmaruj na nich kajmak. Ponownie ułóż jasne herbatniki i wylej na nie resztę masy mlecznej. Przykryj ją ciemnymi herbatnikami i wyłóż resztę kajmaku. Posyp go orzeszkami i polej czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki, aż stężeje. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst poświęcony został domowemu kompotowi z jabłek.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker