Smakosze.pl Przepisy Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji
canva/ivanmateev

Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji to pyszne i proste ciasto dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt, masa słonecznikowo-krówkowa i polewa czekoladowa tworzą genialny deser na zimę. Poznaj przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji- idealny do kawy i herbaty rozgrzewającej.

Ciasto "wesoły słonecznik" piekę zarówno na wizytę gości, jak i bez okazji, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Biszkopt z słodko-słoną masą i gęstą polewą czekoladową wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.

Ciasto, mimo, iż proste w przygotowaniu, wymaga jednak zachowania kilku zasad. Pamiętaj, aby nigdy nie wyciągać biszkopta z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Biszkopt musi chłodzić się w ciepłym, wyłączonym piecu, wtedy będzie puszysty, wyrośnięty i śliczny.

Siostra Anastazja słynie z doskonałych dań i ciast. Ciasto chałwowe to absolutny hit. Delikatne ciasto przełożone kremem, jabłkami i oblane masą z chałwy smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 37x21 cm):

  • 7 jajek

  • 8 łyżek mąki tortowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 7 łyżek cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

Składniki na krem:

  • 400 g słonecznika łuskanego

  • kostka

  • puszka masy krówkowej

  • pół kostki margaryny

  • 3 łyżki mleka

  • kieliszek spirytusu lub wódki

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa

Jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji?

Na początku zrób biszkopt: przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek. Białka utrzyj z cukrem i cukrem pudrem, następnie dodawaj po jednym żółtku, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką.

Masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut. Po upieczeniu zostaw biszkopt na godzinę w piekarniku, następnie wyjmij, przekrój na dwa blaty i odstaw do przestudzenia.

Zrób masę słonecznikową: na patelni rozpuść margarynę z mlekiem, dodaj słonecznik i praż przez kilka minut, następnie całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i smaż 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Łuskany słonecznik

Źródło zdjęcia: canva/ TeQui0 Masło utrzyj z masą krówkową, dodaj spirytus i słonecznik, wymieszaj. Na jednej blat ciasta wyłóż całą masę, przykryj drugim blatem, całe ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy