Ciasto “wesoły słonecznik” od siostry Anastazji
Ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji to pyszne i proste ciasto dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt, masa słonecznikowo-krówkowa i polewa czekoladowa tworzą genialny deser na zimę. Poznaj przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji- idealny do kawy i herbaty rozgrzewającej.
Ciasto "wesoły słonecznik" piekę zarówno na wizytę gości, jak i bez okazji, kiedy mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Biszkopt z słodko-słoną masą i gęstą polewą czekoladową wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.
Ciasto, mimo, iż proste w przygotowaniu, wymaga jednak zachowania kilku zasad. Pamiętaj, aby nigdy nie wyciągać biszkopta z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Biszkopt musi chłodzić się w ciepłym, wyłączonym piecu, wtedy będzie puszysty, wyrośnięty i śliczny.
Siostra Anastazja słynie z doskonałych dań i ciast. Ciasto chałwowe to absolutny hit. Delikatne ciasto przełożone kremem, jabłkami i oblane masą z chałwy smakuje i wygląda rewelacyjnie.
Przepis na ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 37x21 cm):
-
7 jajek
-
8 łyżek mąki tortowej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
7 łyżek cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
Składniki na krem:
-
400 g słonecznika łuskanego
-
kostka
-
puszka masy krówkowej
-
pół kostki margaryny
-
3 łyżki mleka
-
kieliszek spirytusu lub wódki
Dodatkowo:
-
polewa czekoladowa
Jak zrobić ciasto "wesoły słonecznik" od siostry Anastazji?
Na początku zrób biszkopt: przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, oddziel białka od żółtek. Białka utrzyj z cukrem i cukrem pudrem, następnie dodawaj po jednym żółtku, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj łyżką.
Masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 25 minut. Po upieczeniu zostaw biszkopt na godzinę w piekarniku, następnie wyjmij, przekrój na dwa blaty i odstaw do przestudzenia.
Zrób masę słonecznikową: na patelni rozpuść margarynę z mlekiem, dodaj słonecznik i praż przez kilka minut, następnie całość przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika i smaż 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Źródło zdjęcia: canva/ TeQui0 Masło utrzyj z masą krówkową, dodaj spirytus i słonecznik, wymieszaj. Na jednej blat ciasta wyłóż całą masę, przykryj drugim blatem, całe ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na godzinę.