Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto chałwowe siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.01.2022 01:00

Ciasto chałwowe siostry Anastazji

Ciasto chałwowe siostry Anastazji
canva/yuliyagontar

Ciasto chałwowe siostry Anastazji to genialne połączenie ciasta kakaowego, kokosa, jabłek z cynamonem i chałwy. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a jego przełamane smaki zachwycą całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto chałwowe siostry Anastazji.

Ciasta siostry Anastazji od lat zachwycają wszystkich swoim złożonym, niebanalnym smakiem i apetycznym wyglądem. Jednym z takich ciast jest ciasto chałowe na kruchym, kakaowym spodzie przełożone wiórkami kokosowymi i jabłkami z cynamonem. Całe ciasto oblane jest polewą z chałwy kakaowej i czekolady deserowej.

Ciasto chałwowe, mimo, iż złożone z kilku warstw i wielu składników, jest ciastem prostym do zrobienia. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej wszystkie masy i wylejesz je w odpowiedniej kolejności na blachę. Ciasto będzie gotowe po 50 minutach pieczenia. Polewę z chałwy i czekolady przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie straciła smaku.

szukasz pomysłu na warstwowe, smaczne ciasto? Tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami przełożone orzechami i oblane polewą czekoladową.

Przepis na ciasto chałwowe siostry Anastazji

Składniki na ciasto kakaowe (blacha o wymiarach 36x24 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • kostka masła

  • 6 jajek

  • szklanka cukru pudru

  • szczypta soli

Składniki na masę kokosową:

  • szklanka wiórek kokosowych

  • 4 białka

  • pół szklanki cukru pudru

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 dużych jabłek

  • łyżeczka cynamonu

  • łyżka cukru

Składniki na polewę chałwową:

  • 200 g chałwy kakaowej

  • 5 łyżek mleka

  • pół tabliczki deserowej czekolady

Jak zrobić ciasto chałwowe siostry Anastazji?

Na początku przygotuj ciasto kakaowe: mąkę przesiej z proszkiem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodaj mąkę z proszkiem, kakao i wymieszaj. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, przełóż pianę do masy, delikatnie wymieszaj łyżką.

Przygotuj masę jabłkową: Jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je z łyżką cukru i cynamonem, odstaw do przestygnięcia. Przygotuj masę kokosową: białka ubij na sztywno, dodaj cukier, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż kolejno pół ciasta kakaowego, masę kokosową, masę jabłkową. resztę ciasta kakaowego. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Chałwa kakaowa

Gdy ciasto się upiecze, wyjmij je i odstaw, żeby całkowicie ostygło. Jak już będzie zimne, przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść chałwę z pokruszoną czekoladą i mlekiem, mieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta polewa. Wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.