Ciemne ciasto z serkiem mascarpone
Ciemne ciasto z serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Mocno czekoladowy wypiek przełożony delikatną masą śmietanową z mascarpone skradnie serca nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na ciemne ciasto z serkiem z mascarpone.
Mascarpone jest bardzo delikatnym serkiem o kremowej konsystencji, wykorzystywanym do przygotowania deserów, włoskiego tiramisu i ciast. Serek komponuje się równie dobrze z sosami do makaronów, nadając im kremowej konsystencji. Masa śmietanowa do ciemnego ciasta dzięki mascarpone jest delikatna, puszysta i wyjątkowo smaczna.
Ciemne ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Czekolada rozpuszczona w maśle i mleku nadaje mocno czekoladowego smaku i sprawia, że ciasto jest w środku wilgotne i miękkie. Wszystkie składniki do ciemnego ciasta z serkiem mascarpone muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjątek stanowi śmietanka, która nie ubije się, jeśli nie będzie mocno schłodzona.
Przepis na ciemne ciasto z serkiem mascarpone
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
200 g mąki tortowej
100 g masła w temperaturze pokojowej
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
4 jajka
200 ml mleka
200 g czekolady gorzkiej
Składniki na masę z mascarpone:
400 g słodkiej, schłodzonej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukru pudru
Jak przygotować ciemne ciasto z serkiem mascarpone?
Przygotuj ciasto: w małym garnku rozpuść czekoladę i masło, zdejmij z gazu, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dokładaj do masy, mieszając delikatnie łyżką.
Ciasto wlej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (boki wysmaruj masłem) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 40 minut.
Przygotuj masę z mascarpone: śmietankę ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki.
Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego przestygnięcia. Przekrój tak, aby powstały dwa blaty. Na spód wyłóż część masy z mascarpone, przykryj drugim blatem i ponownie wysmaruj masą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego.