Smakosze.pl
Ciemne ciasto z serkiem mascarpone

canva/Amawasri

Ciemne ciasto z serkiem mascarpone

22 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ciemne ciasto z serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Mocno czekoladowy wypiek przełożony delikatną masą śmietanową z mascarpone skradnie serca nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na ciemne ciasto z serkiem z mascarpone.

Mascarpone jest bardzo delikatnym serkiem o kremowej konsystencji, wykorzystywanym do przygotowania deserów, włoskiego tiramisu i ciast. Serek komponuje się równie dobrze z sosami do makaronów, nadając im kremowej konsystencji. Masa śmietanowa do ciemnego ciasta dzięki mascarpone jest delikatna, puszysta i wyjątkowo smaczna.

Ciemne ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu. Czekolada rozpuszczona w maśle i mleku nadaje mocno czekoladowego smaku i sprawia, że ciasto jest w środku wilgotne i miękkie. Wszystkie składniki do ciemnego ciasta z serkiem mascarpone muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjątek stanowi śmietanka, która nie ubije się, jeśli nie będzie mocno schłodzona.

Przepis na ciemne ciasto z serkiem mascarpone

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 200 g mąki tortowej

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g cukru

  • 4 jajka

  • 200 ml mleka

  • 200 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę z mascarpone:

  • 400 g słodkiej, schłodzonej śmietanki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 200 g cukru pudru

Jak przygotować ciemne ciasto z serkiem mascarpone?

Przygotuj ciasto: w małym garnku rozpuść czekoladę i masło, zdejmij z gazu, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dokładaj do masy, mieszając delikatnie łyżką.

Ciasto wlej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (boki wysmaruj masłem) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 40 minut.

Przygotuj masę z mascarpone: śmietankę ubij z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj łyżką. Wstaw do lodówki.

Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego przestygnięcia. Przekrój tak, aby powstały dwa blaty. Na spód wyłóż część masy z mascarpone, przykryj drugim blatem i ponownie wysmaruj masą. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >