Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne, włoskie tiramisu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.09.2021 02:00

Tradycyjne, włoskie tiramisu

Tradycyjne włoskie tiramisu
canva/iko636

Tiramisu jest tradycyjnym, włoskim deserem, przygotowanym z biszkoptów, serka mascarpone. Intensywny, kawowy smak w połączeniu z białym winem lub migdałowym likierem sprawi, że ciasto zniknie w ciągu kilku minut. Tiramisu jest niezwykle lekkim, kremowym deserem, którego musisz spróbować.

Tiramisu jest świetną alternatywną dla klasycznych, pieczonych ciast. Delikatna masa na bazie jajek i serka mascarpone w połączeniu z intensywnym, kawowym smakiem biszkoptów sprawi, że tiramisu będziesz przygotowywać nie tylko przed wizytą gości.

Bardzo ważną kwestią przed przygotowaniem tiramisu jest odpowiednia obróbka jajek. Musisz zdezynfekować skorupki, umyć je wodą z płynem do mycia naczyń i sparzyć. Pamiętaj, że na skorupkach mogą być pałeczki niebezpiecznej salmonelli, dlatego też tak istotne jest odpowiednie przygotowanie jajek.

Przepis na tradycyjne, włoskie tiramisu

Składniki na formę o wymiarach 20 x 25 cm:

  • 250 g biszkoptów do tiramisu

  • 6 żółtek

  • 3 białka

  • 160 g cukru

  • 500 g serka mascarpone

  • szklanka mocnej kawy

  • 60 ml białego, słodkiego wina Marsala lub likieru Amaretto

  • kakao

Jak przygotować tradycyjne, włoskie tiramisu?

Na początku zaparz mocną, czarną kawę i odstaw do całkowitego przestudzenia, następnie dodaj wino lub likier i dokładnie wymieszaj. Przygotuj krem: oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 2/3 cukru i ubij na gładką masę, następnie dodaj do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. Do białek wsyp pozostałą część cukru i ubij na sztywną pianę, delikatnie przełóż ją do masy z żółtek i serka i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.

Przygotuj biszkopty: każdy biszkopt namocz dokładnie w mieszance kawy i alkoholu i układaj na formie. Na pierwszą warstwę ciastek przełóż część gotowego kremu, następnie przełóż kolejną warstwą namoczonych biszkoptów. Ponownie rozprowadź krem i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.

Smacznego.