Tradycyjne, włoskie tiramisu
Tiramisu jest tradycyjnym, włoskim deserem, przygotowanym z biszkoptów, serka mascarpone. Intensywny, kawowy smak w połączeniu z białym winem lub migdałowym likierem sprawi, że ciasto zniknie w ciągu kilku minut. Tiramisu jest niezwykle lekkim, kremowym deserem, którego musisz spróbować.
Tiramisu jest świetną alternatywną dla klasycznych, pieczonych ciast. Delikatna masa na bazie jajek i serka mascarpone w połączeniu z intensywnym, kawowym smakiem biszkoptów sprawi, że tiramisu będziesz przygotowywać nie tylko przed wizytą gości.
Bardzo ważną kwestią przed przygotowaniem tiramisu jest odpowiednia obróbka jajek. Musisz zdezynfekować skorupki, umyć je wodą z płynem do mycia naczyń i sparzyć. Pamiętaj, że na skorupkach mogą być pałeczki niebezpiecznej salmonelli, dlatego też tak istotne jest odpowiednie przygotowanie jajek.
Przepis na tradycyjne, włoskie tiramisu
Składniki na formę o wymiarach 20 x 25 cm:
250 g biszkoptów do tiramisu
6 żółtek
3 białka
160 g cukru
500 g serka mascarpone
szklanka mocnej kawy
60 ml białego, słodkiego wina Marsala lub likieru Amaretto
kakao
Jak przygotować tradycyjne, włoskie tiramisu?
Na początku zaparz mocną, czarną kawę i odstaw do całkowitego przestudzenia, następnie dodaj wino lub likier i dokładnie wymieszaj. Przygotuj krem: oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z 2/3 cukru i ubij na gładką masę, następnie dodaj do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszaj łyżką. Do białek wsyp pozostałą część cukru i ubij na sztywną pianę, delikatnie przełóż ją do masy z żółtek i serka i mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotuj biszkopty: każdy biszkopt namocz dokładnie w mieszance kawy i alkoholu i układaj na formie. Na pierwszą warstwę ciastek przełóż część gotowego kremu, następnie przełóż kolejną warstwą namoczonych biszkoptów. Ponownie rozprowadź krem i wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.
Smacznego.