Smakosze.pl Porady Co można zrobić ze skorupkami po jajkach?
canva/harmpeti, Getty Images

Co można zrobić ze skorupkami po jajkach?

25 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka są istotną częścią naszej codziennej diety, dlatego ilość pozyskiwanych z nich skorupek potrafi być dość duża. Nie warto wyrzucać ich do kosza, ponieważ można wykorzystać je na wiele sposobów. Jednym z nich jest poprawienie właściwości bulionu, poprzez wrzucenie do niego skorupek. Podczas gotowania oddają swoje wartości odżywcze do wywaru.

Większość ludzi bez wahania wyrzuca skorupki po jajkach do kosza na śmieci, myśląc, że nie mają one już żadnych korzyści. Największą uwagą darzy się w końcu to, co jest przez skorupkę chronione.

W skorupkach znajduje się mnóstwo mikroelementów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Niżej zdradzamy metody, dzięki którym już zawsze będziesz je gromadzić.

Wrzuć skorupki do bulionu

W skorupkach jajek obecny jest w dużych ilościach kolagen - ta sama substancja, która zagęszcza wywar gotowany na mięsie. Dlatego też warto wrzucić kilka umytych skorupek do rosołu, żeby poprawić jego konsystencję, smak oraz treściwość.

Ponadto w czasie gotowania skorupek, wrzątek wyciąga z nich szereg innych substancji, takich jak wapń i glukozamina. Tym samym bulion wysyca się wartościami odżywczymi znacznie intensywniej.

Czyste garnki oraz skuteczny nawóz do roślin

Chcesz wyczyścić przypalone garnki, które wymagają długiego szorowania? Wsyp 2 pokruszone skorupki do naczynia, zalej go odrobiną wody i płynu do naczyń, a następnie chwile szoruj gąbką. Skorupki zadziałają jak ścierniwo, ułatwiając oderwanie resztek jedzenia z powierzchni naczynia.

Nie tylko ludzie mogą czerpać korzyści ze skorupek. W celu sporządzenia nawozu do roślin skrusz 10 umytych skorupek jajka do słoika i zalej je 1 litrem wody. Odstaw pojemnik na tydzień, każdego dnia delikatnie mieszając zawartość. Po tym czasie wystarczy regularnie podlewać nawozem rośliny, aby pięknie się rozwijały.

Śnieżnobiałe firanki dzięki skorupkom

Wspaniałym pomysłem na skorzystanie ze skorupek, jest pranie w nich białych firanek. Skorupki działają trochę jak wybielacz i radzą sobie nawet z mocno pożółkłym materiałem.

Najwygodniej jest umieścić pokruszone resztki jajek w lnianym woreczku, szczelnie go zawiązać i wrzucić do bębna pralki razem z firankami. Po jednym cyklu prania, materiał będzie oślepiał bielą.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy można jeść codziennie jajka. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Skorupki jajek

Źródło zdjęcia: canva/MarkPiovesan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowie.wprost.pl; natemat; dziecisawazne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy