Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem
Kotlety mielone są popularnym polskim daniem. Dziś proponujemy wam obłędne kotlety mielone w wyjątkowo rodzimej wersji — z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Ich przygotowanie jest proste — ogórki wystarczy pokroić w słupki i obtoczyć mięsną masą. Taka niespodzianka z pewnością przypadnie do gustu waszym bliskim.
Do mięsnej masy na kotlety mielone można dodawać przeróżne składniki. Dzięki nim zmieni się smak, aromat czy charakter całej potrawy. Bardzo ciekawym dodatkiem są warzywa. Dzięki nim zwiększa się wartość odżywcza tego dania. Mało co natomiast potrafi tak dodać smaku i aromatu, jak wędzony boczek. Przetestujcie kotlety mielone z dodatkiem kiszonych ogórków i boczku, a z pewnością będziecie je robić częściej.
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
20 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
5 ogórków kiszonych
pół pęczka natki pietruszki
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa.
Boczek pokrój w małą kostkę, dodaj do mięsa razem z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Wymieszaj, dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
Każdy ogórek przekrój wzdłuż na cztery części. Z mięsnej masy formuj kotlety, w każdego wciśnij dwa słupki ogórka. Dokładnie oblep je masą.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kotlety panieruj w tartej bułce, kładź na patelni i smaż po 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na mielone kotlety. Sprawdź, jak mielone robi Karol Okrasa, a także, jak zrobić kotlety mielone z piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/ppi09
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis