Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera
Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja.
Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.
Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków
Składniki na 2 porcje:
3-4 ziemniaki
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 średniej wielkości por
sok z cytryny
100 g sera pleśniowego
1 pomidor
2 jajka
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie zapiekanki śniadaniowej
Ziemniaki ugotuj, wystudź, obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie (a najlepiej dwa małe) wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry ziemniaków. Skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika o temp. 220 st. C i upiecz na rumiano.
Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osącz. Pokrój w półkrążki, smaż na maśle, aż zmięknie. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podpieczone ziemniaki posyp kawałkami sera, a potem wyłóż por i plasterki pomidora. Na wierzch wybij jajka. Naczynie żaroodporne wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż jajko się zetnie. Przed podaniem zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.
Wskazówka: Zamiast pora, do zapiekanki możesz dodać zeszkloną cebulę, podsmażoną cukinię czy paprykę. Dobrym uzupełnieniem potrawy będą też kawałki ryby.
Jeśli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na muffinki z jajkiem od Ani Starmach, a także na pastę z makreli.
Źródło: canva/schankz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: panifotografgotuje Zapraszamy na nasz Instagram