Smakosze.pl
zapiekanka z jajkiem

canva/ArtSvitlyna

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

16 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja.

Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.

Zapiekanka makaronowa

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

CZYTAJ DALEJ

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków

Składniki na 2 porcje:

  • 3-4 ziemniaki

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 1 średniej wielkości por

  • sok z cytryny

  • 100 g sera pleśniowego

  • 1 pomidor

  • 2 jajka

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie zapiekanki śniadaniowej

Ziemniaki ugotuj, wystudź, obierz ze skórki, pokrój w plasterki. Żaroodporne naczynie (a najlepiej dwa małe) wysmaruj olejem, ułóż w nim plastry ziemniaków. Skrop je olejem, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika o temp. 220 st. C i upiecz na rumiano.

Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, osącz. Pokrój w półkrążki, smaż na maśle, aż zmięknie. Dopraw go do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Podpieczone ziemniaki posyp kawałkami sera, a potem wyłóż por i plasterki pomidora. Na wierzch wybij jajka. Naczynie żaroodporne wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż jajko się zetnie. Przed podaniem zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Wskazówka: Zamiast pora, do zapiekanki możesz dodać zeszkloną cebulę, podsmażoną cukinię czy paprykę. Dobrym uzupełnieniem potrawy będą też kawałki ryby.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na muffinki z jajkiem od Ani Starmach, a także na pastę z makreli.

krojenie ziemniaka

krojenie ziemniaka

Źródło: canva/schankz

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: panifotografgotuje

Zapraszamy na nasz Instagram



Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >