Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można jeść codziennie jajka? Odpowiedź może zaskoczyć
Adam Moskal
Adam Moskal 29.01.2022 01:00

Czy można jeść codziennie jajka? Odpowiedź może zaskoczyć

Projekt bez tytułu - 2022-01-29T160438.866
canva/naturalcares z Pixabay

Jajka najczęściej przygotowuje się na śniadanie, kiedy chce się zjeść coś szybkiego, a przy okazji odżywczego. Z uwagi na zawarty w nich niezdrowy cholesterol, nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Według ekspertów każdego dnia można zjeść jedno jajko - dzięki temu czerpie się z nich wiele prozdrowotnych substancji, a przy okazji spożycie cholesterolu nie jest zbyt duże.

Jajka w naszej diecie stanowią bardzo istotny element, bez którego wiele posiłków i potraw nie miałoby racji bytu. Do niedawna agencje zdrowia z całego świata zalecały, aby w ciągu tygodnia jeść maksymalnie 2-3 jajka.

Na przestrzeni ostatnich lat dietetyka poszła mocno naprzód, co przełożyło się na nową wiedzę dotyczącą żywienia. Naukowcy doszli między innymi do wniosku, że zdrowi ludzie mogą skusić się na większą ilość jajek bez ryzyka komplikacji zdrowotnych.

Ile jajek można zjeść w ciągu dnia?

Jak czytamy na portalu zdrowie.pap.pl, spożycie jajek przez Polaków obecnie szacowane jest na ponad 3 sztuki tygodniowo. Choć niektórzy mogą uważać, że to duży wynik, najnowsze badania dowodzą coś zupełnie innego.

- Jajka należy spożywać, ze względu na ich wartość odżywczą (źródło białka, witamin A, D, B12, B1, B2, żelaza), ale w rozsądnych ilościach, czyli nie więcej niż jedno dziennie - tłumaczy prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek, ekspertka z Instytutu Żywności i Żywienia.

Cholesterol w jajkach nie tak groźny

Dietetycy przed laty ostrzegali przed jajkami, tłumacząc, że cholesterol w nich obecny bardzo szybko podnosi jego poziom we krwi i negatywnie wpływa na układ krwionośny człowieka. Dzisiaj ich opinia zmienia się, co z pewnością cieszy fanów jajek.

- Żółtko jaja ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 sztuk jaj dziennie nie powoduje u zdrowego dorosłego człowieka wzrostu cholesterolu - napisano w artykule na stronie ncez.pzh.gov.pl.

Korzyści z częstego jedzenia jajek

Jajka są źródłem lecytyny, która korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego i ogólnej pracy mózgu. Dostarczają witaminy, takie jak A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, fosfor, potas, selen, wapń, żelazo.

Kolejną zaletą jajek jest luteina, która pozytywnie oddziałuje na wzrok, chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB, oraz walczy z wolnymi rodnikami.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Jajka

Źródło zdjęcia: canva/Anna Shvets, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: fitness.wp.pl; ofeminin; zdrowie.pap.pl; ncez.pzh.gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta Jajka