Smakosze.pl Porady Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza
canva/pixelshot

Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza

11 listopada 2022

Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu.

Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?

Osad na herbacie powstaje na skutek reakcji z wodą

Przyczyną powstawania białego filtru na powierzchni naparu jest reakcja zachodząca między substancjami zawartymi w liściach herbaty a minerałami obecnymi w wodzie. Kwas szczawiowy występujący w aromatycznej roślinie po zalaniu niefiltrowaną i przegotowaną wodą osadza się w formie soli wapnia.

Jakie są konsekwencje wypicia herbaty ze szczawianami? Jedną z nich jest trudniejsze umycie naczynia po herbacie. Na skutek łączenia się barwników występujących w herbacie ze szczawianami dochodzi do ich osiadania na ściankach kubka czy filiżanki.

Z punktu widzenia zdrowia, wypicie takiego naparu nie będzie szkodliwe, o ile nie cierpimy na chorobę, która wymaga od nas unikania spożycia tych związków chemicznych. Warto jednak zadbać o pozbycie się nadmiaru minerałów z wody.

Jak zapobiegać powstawaniu osadu na herbacie?

Najprostszym sposobem jest parzenie herbaty przy użyciu przefiltrowanej wody. Minerały pozostaną na filtrze i nie będą miały szansy wejść w reakcję z kwasem szczawiowym. Takie postępowanie będzie też korzystne dla naszego czajnika — odkamienianie będziemy mogli przeprowadzać dużo rzadziej.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne napary. Koniecznie spróbujcie jesiennej herbaty z goździkami pomarańczą . Być może skusi was też rozgrzewająca kompozycja na bazie imbiru, cytryny i kurkumy .

Czarna herbata lepsza jest bez osadu
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy