Smakosze.pl

canva/manyakotic, Getty Images

Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach

18 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil.

Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe.

Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.

Przepis na napar z imbiru i kurkumy

Składniki:

  • 1 cm kawałek imbiru

  • 2 cm kawałek korzenia kurkumy

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • dwie duże szczypty czarnego pieprzu

  • kubek gorącej wody

Na początku obierz oba korzenie ze skórki. Najwygodniej zrobić to za pomocą łyżeczki, którą krawędzią skrobie się powierzchnie korzeni. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach wprost do kubka.

Zalej je gorącą, niewrzącą wodą, przykryj naczynie spodeczkiem i odstaw je na 10 minut w bezpieczne miejsce. Przez ten czas napar zaparzy się i korzystnie działające na organizm człowieka substancję przenikną do wody.

Odcedź napój przez sitko i przelej go do czystej szklanki. Dodaj do niego sok z cytryny, łyżeczkę miodu oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie i wypij, gdy jest jeszcze ciepły - wtedy zadziała najlepiej.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst  wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.

Napar z imbiru i kurkumy

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kingaparuzel

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]