Napar z imbiru i kurkumy na lepsze trawienie. W sam raz po świątecznych ucztach
Świąteczne ucztowanie ma jeden minus - po zjedzeniu tak dużej ilości jedzenia łatwo o wzdęcia czy problemy z trawieniem. Aby sobie z tym poradzić, polecamy przygotować prosty napar z tartych korzeni imbiru i kurkumy. Taki napój ułatwi trawienie i da ogromną ulgę w kilka chwil.
Napar z kurkumy i imbiru wykazuje silne właściwości ułatwiające trawienie, zwiększające produkcję kwasu żołądkowego, a także poprawiające przyswajanie wartości odżywczych. Jego sporządzenie trwa zaledwie kilkanaście minut, a efekty są wspaniałe.
Jeśli nie masz pod ręką świeżych korzeni, możesz posiłkować się suszonymi i sproszkowanymi wariantami. Trzeba jednak pamiętać, że działanie takiego naparu może nie być wystarczająco efektywne.
Przepis na napar z imbiru i kurkumy
Składniki:
1 cm kawałek imbiru
2 cm kawałek korzenia kurkumy
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
dwie duże szczypty czarnego pieprzu
kubek gorącej wody
Na początku obierz oba korzenie ze skórki. Najwygodniej zrobić to za pomocą łyżeczki, którą krawędzią skrobie się powierzchnie korzeni. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach wprost do kubka.
Zalej je gorącą, niewrzącą wodą, przykryj naczynie spodeczkiem i odstaw je na 10 minut w bezpieczne miejsce. Przez ten czas napar zaparzy się i korzystnie działające na organizm człowieka substancję przenikną do wody.
Odcedź napój przez sitko i przelej go do czystej szklanki. Dodaj do niego sok z cytryny, łyżeczkę miodu oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie i wypij, gdy jest jeszcze ciepły - wtedy zadziała najlepiej.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/ildipapp
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Źródło: kingaparuzel