Smakosze.pl Produkty Co oznaczają numery na jajkach?
canva/AirQoo

Co oznaczają numery na jajkach?

8 lutego 2022

Czy zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają numery, które znajdują się na skorupkach jaj? Okazuje się, że cyfry, które można tam znaleźć, nie są umieszczane przypadkowo. Oznaczają one rodzaj hodowli, z jakiej wyrób pochodzi. Zdradzamy, co się z tym wiąże.

Mało kto odmówi sobie zjedzenia jajecznicy czy jaja sadzonego od czasu do czasu. Jakość posiłku zależna będzie od wybranego przez nas jaja. W sklepach możemy spotkać jaja oznakowane cyframi od 0 do 3. Wiemy jakie informacje niosą ze sobą te oznaczenia.

Tajemnicze numery na skorupkach oznaczają rodzaj chowu

Większość z nas słyszała, że jaja oznaczone numerem 3, czyli tzw.„trójki”, pochodzą od kur z chowu klatkowego i nie warto po nie sięgać. Numerem 2 opisane są jaja z hodowli ściółkowej. Pod "jedynką" kryją się jaja od kur, które mają dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu. Zerem natomiast znakuje się jaja z hodowli ekologicznyc h.

Przyjęło się uważać, że najlepsze są „zerówki". Jaja te zazwyczaj są najdroższe. W parze z ceną idzie jednak jakość. Jeżeli nie możemy pozwolić sobie na zakup takiego produktu, wybierzmy jaja oznaczone numerem „1” - to równie wysoki standard. Pamiętajmy, że jeżeli naprawdę nie chcemy przyczyniać się do cierpienia zwierząt, konieczna jest rezygnacja ze spożycia jaj.

Czym różnią się poszczególne typy chowu?

Różnice w sposobach pozyskiwania jaj są spore. Hodowle ekologiczne podchodzą do kur w sposób humanitarny. Zwierzęta mają swobodny dostęp do wybiegu pokrytego roślinnością. Karmione są przy tym ekologiczną paszą, a warunki panujące w kurniku podlegają ścisłej kontroli.

„Jedynki” mają podobną sytuację. W przeciwieństwie do „zerówek” są jednak narażone na niedogodności takie jak wydłużony cykl świetlny czy przycinanie dziobów. Ich pasza może też zawierać dodatki np. hormony czy antybiotyki.

Kury żyjące w chowie ściółkowym mogą jeszcze swobodnie się poruszać, ale nie mają dostępu do wybiegu. W ich żywieniu mogą być stosowane pasze zawierające GMO. Producent ma też pełną swobodę w ustalaniu, jak będzie karmił zwierzęta.

Chów klatkowy, z którego pochodzą jaja „trójki”, znacząco ogranicza mobilność kur. Każde zwierzę ma zaledwie 750 centymetrów kwadratowych powierzchni dla siebie. Przestrzeń ta zbliżona jest do pola kartki formatu A4. W takich warunkach kura nie może realizować naturalnych dla niej zachowań. Produkcja jaj jest efektywna, ale odbywa się kosztem kur.

Jajecznica na patelni
Spożywanie jajek przyczynia się do cierpienia zwierząt

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: strefaagro, otwarteklatki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy