Smakosze.pl
Delikatna jajecznica na parze — zdrowa wersja klasyki

canva/bgwalker

Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

17 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie.

Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów. Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?

Pasztet warzywny Ewy Wachowicz

Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekką jajecznicę na parze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżka mleka

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Umyte jaja wbijamy do kubka i mieszamy je z mlekiem i solą. Nad gotującą się wodą umieszczamy miskę i wlewamy do niej masę.

Mieszamy, aż jajka się zetną. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorków cherry i świeżego chleba razowego.

Wskazówki:

  • Jajecznicę możemy urozmaicić, wrzucając do masy jajecznej duszone pieczarki czy suszone pomidory. Jeśli wybierzecie dodatki przygotowywane bez tłuszczu nadal będzie lekka.

  • Warto posypać danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina podkreśli wyjątkowy smak podgrzanych na parze jaj.

Jajecznica na talerzu

Nie ma nic lepszego niż jajecznica na śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/mlisager

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne gołąbki w liściach botwinki. Sezonowy specjał zachwyci każdego

Czytaj więcej >
kotlety siekane

Przepisy

Przepyszne siekane kotlety z kurczaka, pieczarek i sera. Prosty pomysł na obiad

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Obłędne placki z cukinii. Wychodzą lepiej nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >
pulpety w sosie

Przepisy

Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze

Czytaj więcej >
omlet

Przepisy

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

Czytaj więcej >