Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie.
Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów. Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?
Aromatyczny pasztet od Ewy Wachowicz. Nikt mu się nie oprze
CZYTAJ DALEJPrzepis na lekką jajecznicę na parze
Składniki:
2 jaja
1 łyżka mleka
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Umyte jaja wbijamy do kubka i mieszamy je z mlekiem i solą. Nad gotującą się wodą umieszczamy miskę i wlewamy do niej masę.
Mieszamy, aż jajka się zetną. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorków cherry i świeżego chleba razowego.
Wskazówki:
Jajecznicę możemy urozmaicić, wrzucając do masy jajecznej duszone pieczarki czy suszone pomidory. Jeśli wybierzecie dodatki przygotowywane bez tłuszczu nadal będzie lekka.
Warto posypać danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina podkreśli wyjątkowy smak podgrzanych na parze jaj.
Nie ma nic lepszego niż jajecznica na śniadanie
Źródło zdjęcia: canva/mlisager
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Slajd 1 z 6
Niewłaściwe krojenie mięsa
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin