Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia
Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie.
Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów. Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?
Przepis na lekką jajecznicę na parze
Składniki:
2 jaja
1 łyżka mleka
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Umyte jaja wbijamy do kubka i mieszamy je z mlekiem i solą. Nad gotującą się wodą umieszczamy miskę i wlewamy do niej masę.
Mieszamy, aż jajka się zetną. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorków cherry i świeżego chleba razowego.
Wskazówki:
Jajecznicę możemy urozmaicić, wrzucając do masy jajecznej duszone pieczarki czy suszone pomidory. Jeśli wybierzecie dodatki przygotowywane bez tłuszczu nadal będzie lekka.
Warto posypać danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina podkreśli wyjątkowy smak podgrzanych na parze jaj.
Źródło zdjęcia: canva/mlisager
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin