Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

Aksamitna i delikatna w smaku jajecznica bez smażenia

Delikatna jajecznica na parze — zdrowa wersja klasyki
canva/bgwalker

Jajecznica na parze jest zdrowszą wersją dobrze znanej jajecznej potrawy. Do jej przygotowania nie użyjecie dodatkowego tłuszczu, a zrobienie zajmie wam zaledwie chwilę. Smak nie będzie ustępował klasycznej smażonej wersji. Spróbujcie koniecznie.

Jajecznica jest lubianym przez wielu smakoszy porannym posiłkiem. Podpowiadaliśmy już jak ją wykonać z dodatkiem brokułów. Zdradzaliśmy też sekret wegańskiego odpowiednika tej potrawy. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie tego dania na parze. Będzie lekko, smacznie i przede wszystkim szybko. Skusicie się?

Przepis na lekką jajecznicę na parze

Składniki:

  • 2 jaja

  • 1 łyżka mleka

  • szczypta soli

  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Umyte jaja wbijamy do kubka i mieszamy je z mlekiem i solą. Nad gotującą się wodą umieszczamy miskę i wlewamy do niej masę.

Mieszamy, aż jajka się zetną. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy. Doskonale smakuje w towarzystwie pomidorków cherry i świeżego chleba razowego.

Wskazówki:

  • Jajecznicę możemy urozmaicić, wrzucając do masy jajecznej duszone pieczarki czy suszone pomidory. Jeśli wybierzecie dodatki przygotowywane bez tłuszczu nadal będzie lekka.

  • Warto posypać danie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świeża zielenina podkreśli wyjątkowy smak podgrzanych na parze jaj.

Jajecznica na talerzu
Nie ma nic lepszego niż jajecznica na śniadanie

Źródło zdjęcia: canva/mlisager

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram