Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?
Jajka są dobrym pomysłem na śniadanie. Jak je przygotować? Możesz je ugotować lub usmażyć. Dziś pokażemy ci, jak zrobić jajka sadzone na wodzie. Będą kombinacją między smażonymi a gotowanymi, bo co prawda przyrządzimy je na patelni, ale nie użyjemy kropli tłuszczu. Zaoszczędzisz trochę kalorii, a żołądek ci podziękuje.
Sadzone jajka są jedną z szybszych metod przyrządzenia jajek. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią trochę tłuszczu, wybić jajka i smażyć je, aż odpowiednio się zetną. Potrawa jest bardzo prosta, jednak dla niektórych danie to jest dość ciężkostrawne. To za sprawą użytego tłuszczu i procesu smażenia. Na szczęście sadzone jajka można uzdrowić.
Jak zrobić jajka sadzone na wodzie?
Na patelnię o wielkości dostosowanej do ilości smażonych jaj, wlej trochę wody. Powinna stanowić na dnie warstwę na ok. 1/2 cm wysokości.
Wodę podgrzej, jednak nie zagotowuj jej. Na patelnię ostrożnie wybij jajka. Oprósz je solą i pieprzem.
Patelnię przykryj i gotuj jajka do momentu, aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Jajka zdejmij z patelni, podaj tak, jak lubisz.
Jak podawać sadzone jajka?
Dobrym dodatkiem do sadzonych jajek jest chleb lub bułka. Warto je wcześniej posmarować masłem.
Jajka sadzone można też podać na tostach lub zwykłym, opieczonym chlebie. Do podgrzania można użyć piekarnika, patelni lub tostera.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na sadzone jajka. Sprawdź, jak przygotować jajka sadzone na śmietanie, a także, jak jajka sadzone w stylu hiszpańskim robi Robert Makłowicz.
Źródło zdjęcia: canva/Marcelo_minka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: fajnegotowanie