Czy żurek można przygotować bez mięsa? Mamy najlepszy przepis
Lubicie żurek, lecz nie chcecie jeść mięsa? Mamy dla was idealny przepis. Żurek przyrządzony na bazie wywaru z jarzyn będzie wyśmienity. Nie zapomnijcie tylko dobrze doprawić zupy, a zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Zdradzaliśmy wam już patent na rosół bez mięsa czy wegetariańskie gołąbki. Tym razem prezentujemy wam pomysł na kolejne danie w wersji roślinnej. Pomińcie śmietanę, a żur będzie wegański. Pozostanie przy tym pyszny. Oczywiście, jeśli użyjecie odpowiednio dużo przypraw.
Przepis na wyborny wegetariański żurek
Składniki:
2 litry wody
1 pęczek włoszczyzny
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu czarnego
2 łyżeczki majeranku
3 spore ząbki czosnku
kawałek suszonego grzybka
1,5 łyżki oleju rzepakowego
250 ml zakwasu na żur
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
pęczek natki pietruszki
100 g śmietany 18% (opcjonalnie)
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i umieszczamy je w dużym garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wrzucamy przyprawy w kawałkach, grzybek oraz 2 obrane ząbki czosnku. Garnek przykrywamy, zawartość gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut.
Dodajemy pół pęczka natki pietruszki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Warzywa wyjmujemy z wywar i przecedzamy go. Wywar doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i cukru. Wlewamy olej.
Zakwas wstrząsamy i wlewamy do garnka. Zagotowujemy zupę, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez chwilę. W międzyczasie siekamy pozostałą natkę pietruszki.
Wyłączamy grzanie, dodajemy przygotowana natkę i doprawiamy żur chrzanem. Zupę mieszamy ze śmietaną, jeśli jej używamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. marchewką z bulionu czy jajkiem.
Wskazówka: do żuru w wersji wegańskiej warto dodać pokrojone w kostkę tofu. Wrzucamy je w momencie wlewania zakwasu i gotujemy przez pozostały czas.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku