Co robić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?
Jajka gotuje się praktycznie każdego dnia, dlatego warto znać odpowiednią technikę, pozwalającą zrobić je bez pękającej skorupki. Aby osiągnąć ten cel, można zastosować kilka metod. Jedną z nich jest zwykłe wyjęcie jajek na 30 minut z lodówki przed wrzuceniem do wody, co uchroni je przed szokiem termicznym. Niżej pokazujemy inne sposoby.
Gotowaniu jajek na twardo często, niezależnie od naszych chęci, towarzyszy pękanie skorupki. Dzieje się tak głównie przez wysoką różnicę temperatur, gdy jajka są prosto z lodówki i wrzuca się na bulgocący wrzątek.
Choć oczywiście pęknięcie skorupki i wylanie odrobiny białka do wody w żaden sposób nie niszczy wartości odżywczych jajek, niektórym może się wydawać ich wygląd mało apetyczny. Zdradzamy więc. co należy zrobić, aby uniknąć tego przykrego widoku.
Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem
Ta zasada dotyczy praktycznie wszystkich produktów spożywczych, które poddaje się obróbce termicznej. Najwięcej mówi się o niej oczywiście w kontekście jajek oraz mięsa, jednak temperatura pokojowa sprzyja równomiernemu gotowaniu także warzyw i innych składników.
Gdy jajko jest prosto z lodówki, a więc ma temperaturę zazwyczaj poniżej 5 stopni Celsjusza, wrzucenie go do ciepłej wody wywołuje silne naprężenia w skorupce. Wtedy też dochodzi do pęknięć - gdy poleży na kuchennym blacie przez 30 minut, temp. jajko osiągnie temp. otoczenia i nie powinno pękać.
Wrzucaj jajka do zimnej wody
Kolejną wpadką jest dodawanie jajek do wrzącej już wody. Wtedy nawet odczekanie 30 minut ich nie uratuje, ponieważ także wystąpi zjawisko szoku termicznego. Znacznie lepiej wykazać się odrobiną cierpliwości.
Woda na jajka na twardo nie może być więc ciepła, a zamiast tego jajka powoli włóż do letniej wody i dopiero wtedy postaw naczynie na gazie. Powolny wzrost temp. sprawi także, że jajka będą znacznie smaczniejsze.
Wlej sok z cytryny do wody
Ostatnim skutecznym sposobem jest wlanie kwaśnej substancji do wody z jajkami. Może być to zarówno sok z cytryny, jak i ocet. Ten drugi wydziela jednak sporo przykrego zapachu, którego z rana wiele osób raczej nie chce wąchać.
Kwaśne pH sprawia, że wapń zawarty w skorupce rozpuszcza się w wodzie, co nadaje skorupce większej elastyczności. Następnie skorupka, nawet pod wpływem dużych zmian ciśnienia, nie powinna ulec żadnym uszkodzeniom.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przechowywać jajka Ten tekst wyjawia przepis na szakszukę, czyli jajka duszone w pomidorach.
Źródło zdjęcia: canva/kunfai, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
-
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
-
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: mojegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram