Smakosze.pl Porady Co robić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?
canva/FotoCuisinette, Getty Images

Co robić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania?

20 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka gotuje się praktycznie każdego dnia, dlatego warto znać odpowiednią technikę, pozwalającą zrobić je bez pękającej skorupki. Aby osiągnąć ten cel, można zastosować kilka metod. Jedną z nich jest zwykłe wyjęcie jajek na 30 minut z lodówki przed wrzuceniem do wody, co uchroni je przed szokiem termicznym. Niżej pokazujemy inne sposoby.

Gotowaniu jajek na twardo często, niezależnie od naszych chęci, towarzyszy pękanie skorupki. Dzieje się tak głównie przez wysoką różnicę temperatur, gdy jajka są prosto z lodówki i wrzuca się na bulgocący wrzątek.

Choć oczywiście pęknięcie skorupki i wylanie odrobiny białka do wody w żaden sposób nie niszczy wartości odżywczych jajek, niektórym może się wydawać ich wygląd mało apetyczny. Zdradzamy więc. co należy zrobić, aby uniknąć tego przykrego widoku.

Wyjmij jajka z lodówki przed gotowaniem

Ta zasada dotyczy praktycznie wszystkich produktów spożywczych, które poddaje się obróbce termicznej. Najwięcej mówi się o niej oczywiście w kontekście jajek oraz mięsa, jednak temperatura pokojowa sprzyja równomiernemu gotowaniu także warzyw i innych składników.

Gdy jajko jest prosto z lodówki, a więc ma temperaturę zazwyczaj poniżej 5 stopni Celsjusza, wrzucenie go do ciepłej wody wywołuje silne naprężenia w skorupce. Wtedy też dochodzi do pęknięć - gdy poleży na kuchennym blacie przez 30 minut, temp. jajko osiągnie temp. otoczenia i nie powinno pękać.

Wrzucaj jajka do zimnej wody

Kolejną wpadką jest dodawanie jajek do wrzącej już wody. Wtedy nawet odczekanie 30 minut ich nie uratuje, ponieważ także wystąpi zjawisko szoku termicznego. Znacznie lepiej wykazać się odrobiną cierpliwości.

Woda na jajka na twardo nie może być więc ciepła, a zamiast tego jajka powoli włóż do letniej wody i dopiero wtedy postaw naczynie na gazie. Powolny wzrost temp. sprawi także, że jajka będą znacznie smaczniejsze.

Wlej sok z cytryny do wody

Ostatnim skutecznym sposobem jest wlanie kwaśnej substancji do wody z jajkami. Może być to zarówno sok z cytryny, jak i ocet. Ten drugi wydziela jednak sporo przykrego zapachu, którego z rana wiele osób raczej nie chce wąchać.

Kwaśne pH sprawia, że wapń zawarty w skorupce rozpuszcza się w wodzie, co nadaje skorupce większej elastyczności. Następnie skorupka, nawet pod wpływem dużych zmian ciśnienia, nie powinna ulec żadnym uszkodzeniom.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przechowywać jajka Ten tekst wyjawia przepis na szakszukę, czyli jajka duszone w pomidorach.

Jajka

Źródło zdjęcia: canva/kunfai, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy