Smakosze.pl
Racuchy

canva/Dar1930, Getty Images

Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek

27 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy z jabłkami nie wymagają przedstawienia - te proste danie zna każdy z uwagi na łatwość przygotowania i nieoceniony smak. Większość osób ciasto robi z dodatkiem jajka, które wiąże wszystkie składniki, lecz okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne. Zamiast niego można wlać do masy więcej mleka. W poniższej recepturze zawarta została również cytryna, która nadaje plackom zupełnie nowej świeżości.

Racuchy z jabłkami to klasyka, którą ze szczególną nostalgią mogą wspominać osoby starsze, wychowane w czasach PRL-u lub transformacji systemowej. Wtedy bardzo często podawało się je na kolację lub jako deser po sutym obiedzie.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek lub twoja dieta wymaga znacznego ich ograniczenia, cały czas możesz cieszyć się pysznymi racuchami. Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak sporządzić je bez jaj w taki sposób, aby nikt nie był w stanie wyczuć, że czegoś brakuje.

Przepis na racuchy z jabłkami bez jajek

Składniki:

  • 5 szklanek mąki

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

  • 3 jabłka

  • olej

  • sól

  • cukier puder

Zacznij od przesiania mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i zetrzyj jej skórkę bezpośrednio do miski z sypkimi składnikami. Wyciśnij z niej sok i dokładnie całość wymieszaj.

Sałatka jarzynowa ze śmietaną

Babciny przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową - każdy poprosi o dokładkę

CZYTAJ DALEJ

Jabłka umyj w wodzie, obierz je ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w kostkę równej wielkości i delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do mąki wlewaj powoli mleko, cały czas miksując, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Wylewaj na nią porcje ciasta. Gdy spód placków zacznie się ścinać, wciskaj w placki kostkę z jabłek. Przewróć na drugą stronę i smaż do złotego koloru. Powtórz czynność, aż do wyczerpania składników. Placki podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kultowa sałatka grecka. Tajnym składnikiem są czarne oliwki

Czytaj więcej >
Wakacyjna wersja rosołu

Przepisy

Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Czytaj więcej >
Pieczone ziemniaki pełne aromatu

Przepisy

Aromatyczne pieczone ziemniaki. Już nigdy nie sięgniesz po frytki

Czytaj więcej >
Kapuśniak z młodej kapusty według Darii Ładochy

Przepisy

Daria Ładocha pokazała przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Takich dodatków się nie spodziewacie

Czytaj więcej >
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

Przepisy

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

Czytaj więcej >

Przepisy

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

Czytaj więcej >