Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Racuchy z jabłkami nie wymagają przedstawienia - te proste danie zna każdy z uwagi na łatwość przygotowania i nieoceniony smak. Większość osób ciasto robi z dodatkiem jajka, które wiąże wszystkie składniki, lecz okazuje się, że wcale nie jest ono potrzebne. Zamiast niego można wlać do masy więcej mleka. W poniższej recepturze zawarta została również cytryna, która nadaje plackom zupełnie nowej świeżości.
Racuchy z jabłkami to klasyka, którą ze szczególną nostalgią mogą wspominać osoby starsze, wychowane w czasach PRL-u lub transformacji systemowej. Wtedy bardzo często podawało się je na kolację lub jako deser po sutym obiedzie.
Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek lub twoja dieta wymaga znacznego ich ograniczenia, cały czas możesz cieszyć się pysznymi racuchami. Poniżej krok po kroku pokazujemy, jak sporządzić je bez jaj w taki sposób, aby nikt nie był w stanie wyczuć, że czegoś brakuje.
Przepis na racuchy z jabłkami bez jajek
Składniki:
5 szklanek mąki
2,5 szklanki mleka
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
3 jabłka
olej
sól
cukier puder
Zacznij od przesiania mąki przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą i zetrzyj jej skórkę bezpośrednio do miski z sypkimi składnikami. Wyciśnij z niej sok i dokładnie całość wymieszaj.
Jabłka umyj w wodzie, obierz je ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce w kostkę równej wielkości i delikatnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do mąki wlewaj powoli mleko, cały czas miksując, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Wylewaj na nią porcje ciasta. Gdy spód placków zacznie się ścinać, wciskaj w placki kostkę z jabłek. Przewróć na drugą stronę i smaż do złotego koloru. Powtórz czynność, aż do wyczerpania składników. Placki podawaj oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram