Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Placki ziemniaczane są wysoko na liście ulubionych potraw u wielu smakoszy. Nie są jednak najzdrowszym daniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Dlatego też polecamy przygotować je w piekarniku. Wyjdą lżejsze, a my nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni. Co więcej, po upieczeniu będą bardziej chrupiące. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.
Pyszne placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie, a przyrządzone po węgiersku sprawdzą się na obiad. Wykorzystajcie piekarnik i wykonajcie je bez dodatku tłuszczu, a nabiorą wyjątkowej chrupkości.
Przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika
Składniki:
600 g ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki otrębów pszennych
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
odrobina oleju do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce od drobnych oczkach i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie obieramy cebule i siekamy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Starte ziemniaki odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oleju.
Na nim formujemy placki, wykładając masę ziemniaczaną i rozsmarowując ją tak, by uzyskać okręgi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, po czym obracamy placki na druga stronę.
Pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną czy wędzonym łososiem i sosem koperkowym. Będą równie smaczne, gdy polejemy je sosem grzybowym.
Źródło zdjęcia: canva/4uda4ka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram