Smakosze.pl
Placki ziemniaczane pieczone

canva/YelenaYemchuk

Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia

30 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są wysoko na liście ulubionych potraw u wielu smakoszy. Nie są jednak najzdrowszym daniem, ze względu na sporą zawartość tłuszczu. Dlatego też polecamy przygotować je w piekarniku. Wyjdą lżejsze, a my nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni. Co więcej, po upieczeniu będą bardziej chrupiące. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie.

Pyszne placki ziemniaczane można przygotować na wiele sposobów. W wersji słodkiej będą idealne na śniadanie, a przyrządzone po węgiersku sprawdzą się na obiad. Wykorzystajcie piekarnik i wykonajcie je bez dodatku tłuszczu, a nabiorą wyjątkowej chrupkości.

Jajecznica z brokułami

Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki:

  • 600 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki otrębów pszennych

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce od drobnych oczkach i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie obieramy cebule i siekamy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Starte ziemniaki odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oleju.

Na nim formujemy placki, wykładając masę ziemniaczaną i rozsmarowując ją tak, by uzyskać okręgi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, po czym obracamy placki na druga stronę.

Pieczemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną czy wędzonym łososiem i sosem koperkowym. Będą równie smaczne, gdy polejemy je sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane pieczone

Pieczone placki ziemniaczane są lekkie i wyjątkowo chrupiące

Źródło zdjęcia: canva/4uda4ka

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >