Barszcz wyszedł zbyt gorzki? Nie panikuj, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Ugotowanie barszczu czerwonego jest pozornie łatwym zadaniem. Czasem jednak może pojawić się w nim niepożądana gorzka nuta. Winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt długie i intensywne gotowanie zupy. Na szczęście można temu w prosty sposób zaradzić za pomocą miodu i cytryny.
Tradycyjny barszcz czerwony to jedna z podstawowych potraw podawanych w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilii bez jej udziału. Własnoręcznie ugotowany barszcz czerwony zachwyci wszystkich domowników. Aby odnieść pełen sukces, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Jak są sposoby gotowania świątecznego barszczu?
Aby przygotować przepyszny barszcz czerwony , należy wybrać jedną z dwóch głównych metod . Pierwsza z nich, mniej popularna, zakłada użycie do tego celu wcześniej ugotowanego bulionu . Tradycyjny, typowo świąteczny barszcz czerwony przygotowuje się jednak na bazie zakwasu buraczanego .
Gotowanie barszczu na bulionie warzyw jest prostą i stosunkowo szybką metodą . Do przygotowanego wcześniej rosołu wystarczy dodać pokrojone buraki i zagotować całość . Po doprawieniu zupa gotowa jest do podania .
Gotowanie barszczu czerwonego na zakwasie nie jest trudną sztuką, ale wymaga nieco więcej pracy . Warzywa w tym celu należy ugotować, a następnie odcedzić. Do uzyskanego wywaru dodaje się zakwas wraz z pozostałymi składnikami na zupę, i podgrzewa przez ok. 30 minut. Ważne jest, aby nie doprowadzić do ponownego zagotowania barszczu i nie zepsuć tym jego barwy oraz smaku .
Jak gotować czerwony barszcz, aby nie był gorzki?
Kluczem do tego, aby barszcz czerwony nie stał się gorzki, jest jego długotrwałe i powolne gotowanie . Podobnie jak nasz rodziny rosół, barszcz nie znosi pośpiechu . Za odrobinę cierpliwości odwdzięczy się cudownym smakiem oraz apetyczną barwą .
Zbyt wysoka temperatura sprawi, że zupa stanie się blada, a jej smak nabierze nieprzyjemnej goryczki . Taki sam skutek przyniesie gotowanie zbyt gwałtowne . Nie zawsze udaje się temu na czas zapobiec. Co zrobić, aby uratować smak barszczu ?
Odpowiedzią na problem gorzkiego smaku barszczu są dwa popularne składniki . Mowa oczywiście o miodzie oraz cytrynie . Oba składniki należy dodać w minimalnej ilości do wywaru . Dzięki temu goryczka zniknie, a zupa nabierze przyjemnej słodyczy oraz odrobiny pożądanej kwaskowatości . Znamy skuteczny sposób, aby zachować apetyczną barwę barszczu . Zakwas do zupy z łatwością przygotujesz dzięki temu przepisowi .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
-
Koniec z wyrabianiem i zawijaniem. Makowiec bez pieczenia zawsze uda się na 100 procent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama