Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 17.12.2022 09:53

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Proste triki zadbają o apetyczny wygląd dania

co zrobić by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu
Canva / donstock

Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.

Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu, czyli kilka słów o dodatku tłuszczu

Metod na to, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu jest kilka. Zapewne każdy znajdzie dla siebie odpowiednią. Najszybszą i najprostszą do zastosowania jest dodatek kapki tłuszczu do gotowania.

Do wrzącej wody, w której gotują się pierogi warto dodać odrobinę oleju. Dzięki temu każdy z nich równomiernie pokryje się delikatnie tłustym filtrem. Skutecznie zapobiegnie to sklejaniu. Zamiast oleju można użyć również oliwy z oliwek.

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu, jeśli zapomnieliśmy dodać tłuszczu do wody? Po ugotowaniu możemy nasmarować pierogi indywidualnie. Poza wymienionym olejem oraz oliwą, z powodzeniem w tym celu posłuży nam masło.

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu, jeśli nie chcemy używać dodatkowego tłuszczu?

Użycie dodatkowego tłuszczu nie jest jedyną metodą na to, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Równie skuteczne okazuje się hartowanie. Aby je przeprowadzić, należy przygotować zawczasu dodatkowe naczynie z zimną wodą.

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Wyjęte z wrzątku egzemplarze od razu zanurzaj w lodowatej wodzie. Po ok. 1 minutowej kąpieli pierogi możesz odsączyć na sicie lub durszlaku. Zahartowane ciasto traci swoje sklejające właściwości.

Znamy jeszcze jeden sposób, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Wystarczy wystudzić je poukładane tak, by nie stykały się między sobą. Kiedy będą już chłodne, problem sklejania zostanie rozwiązany. Sprawdź, jak skutecznie mrozić pierogi, aby zachowały swój smak. Aksamitne ciasto na pierogi możesz przygotować bez dodatku wody.

Canva / Polina Tankilevitch z Pexels
Canva / Polina Tankilevitch z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: