Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawniej zakwas z buraków robiono zupełnie inaczej. Mamy przepis z 1871 r. Potrzebujesz tylko 2 składników

Dawniej zakwas z buraków robiono zupełnie inaczej. Mamy przepis z 1871 r. Potrzebujesz tylko 2 składników

Zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku
canva/KubicaStone

Zakwas na barszcz czerwony przygotowany według przepisu z 1871 roku będzie fantastyczny. Do jego zrobienia potrzebne będą jedynie buraki i woda, a kluczowa będzie cierpliwość i zakupienie warzyw wysokiej jakości. Warto spróbować.

Do przyrządzenia zakwasu często polecane są przeróżne dodatki. Tymczasem dawny przepis, do którego dotarliśmy, przewiduje jedynie zastosowanie świeżych warzyw i wody. Buraki umieszcza się w kamionkowym naczyniu i odstawia w ciepłe miejsce. Nie potrzeba nic więcej, by uzyskać świetną bazę do wigilijnego barszczu.

Przepis na zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku

Składniki:

  • 1,5 kg buraków

  • 3 litry wody

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Przepis z 1871 roku jest znakomity

Zaczynamy od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie usuwamy ich skórkę i kroimy na kawałki. Układamy je w kamiennym naczyniu do kiszenia, po czym zalewamy zagotowaną i nieco już przestudzoną wodą.

Dociskamy talerzykiem, jeśli warzywo pływa na powierzchni. Buraki muszą znajdować się pod wodą. Nastawiony zakwas trzymamy przez 5-7 dni w ciepłym miejscu. Usuwamy zbierającą się na powierzchni pianę, powstałą na początku przyrządzania rarytasu.

Gotowy zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu. Możemy też zlać go do czystych i przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy, by trochę postał, warto zabezpieczyć powierzchnię wyrobu, wlewając warstwę oliwy z oliwek.

Wskazówka: możecie na stałe włączyć do swojej diety bogaty w cenne składniki odżywcze napój. Domowy zakwas dostarcza m.in. witamin takich jak A czy C oraz kwasu foliowy, wapń potasu czy i żelaza. Wszystkie te substancje będą miały zbawienny wpływ na nasz organizm w długie zimowe dni.

Na naszej stronie znajdziecie znakomite przepisy na dodatki do barszczu czerwonego. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić świetne uszka z pieczarkami. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na pyszne i lekkie krokiety.

Zakwas na barszcz czerwony z 1871 roku jest idealny
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: