Smakosze.pl Porady Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni
canva/TeresaKasprzycka

Makowiec zwykle pęka w czasie pieczenia? Zastosuj nasze rady, a wyjdzie jak z cukierni

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Makowiec zawijany, zwany też struclą makową, jest tradycyjnym ciastem pieczonym na Boże Narodzenie. Ciasto drożdżowe zrolowane z masą makową doskonale smakuje i zwykle pięknie wygląda. Zwykle, bo niestety ciasto często pęka podczas pieczenia. Zastosuj nasze rady, a tym razem wyjdzie perfekcyjnie.

Makowiec jest ciastem o wyjątkowym smaku. Masa makowa doprawiona bakaliami, orzechami, miodem, skórką z pomarańczy i aromatem migdałowym jest jednym z lepszych ciast, jakie możemy upiec . Mak na makowiec gotuj w mleku i zmiel dwukrotnie w maszynce. Wtedy będzie delikatny i dobrze połączy się z resztą składników.

Sekretem idealnego makowca jest ciasto. Musisz je bardzo dobrze wyrobić, żeby było jednolite i elastyczne. Ciasto musi również wyrosnąć bezpośrednio po wyrobieniu i po zawinięciu w rulon. Bez tych czynności makowiec się nie uda.

Do masy koniecznie dodaj pianę z białek i płynny miód. Produkty świetnie połączą wszystkie składniki i sprawią, że masa będzie wilgotna, nie wysuszy się i nie rozwarstwi podczas pieczenia. Masa makowa musi być ostudzona, kiedy będziesz wykładać ją na drożdżowe ciasto.

Makowiec zawijany, który nigdy nie pęka. Sekretem jest ciasto

Do przygotowania ciasta na makowiec wykorzystaj składniki w temperaturze pokojowej. Mleko musi być ciepłe, żeby drożdże ruszyły. Ciasto po wyrobieniu musi stać pod przykryciem w suchym i ciepłym miejscu przez mniej więcej godzinę.

Gdy rozwałkujesz już ciasto i rozprowadzisz masę makową, zwiń całość w rulon i odstaw na kolejne 30 minut przed wstawieniem do piekarnika. Drożdżowy placek musi odpocząć i wyrosnąć.

Poznaj skuteczne triki na makowiec bez pęknięć

Wyrośnięty makowiec przed wstawieniem do piekarnika możesz owinąć papierem do pieczenia. Zabezpieczy on dodatkowo ciasto przed pękaniem. Dobry efekt osiągniesz też, gdy wierzch makowca posmarujesz rozmąconym jajkiem.

Nigdy nie wykładaj ciepłej masy makowej na rozwałkowane ciasto. Masa musi dobrze przestygnąć. Rozprowadź ją równomiernie i w miarę cienko na całym placku drożdżowym.

makowiec
canva/S847

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy