Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.12.2022 14:33

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz
canva/wawritto

Pierogi ruskie z grzybami będą absolutnym hitem na wigilijnym stole. Postne pierogi z farszem z ziemniaków, twarogu i suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Cała rodzina będzie zachwycona.

Pierogi ruskie, z makiem, z kapustą i grzybami to klasyka, która gości na naszych stołach podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Pierogi ruskie będą o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dodatkiem grzybów leśnych. Poznaj przepis na pierogi ruskie z grzybami.

Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z letniej wody. Inni dodają olej, roztopione masło lub żółtko. Najlepsze ciasto przygotujesz wyłącznie z mąki, odrobiny soli i gorącej wody. Wyrobione ciasto jest elastyczne, delikatne i łatwo rozwałkujesz je na cienki placek.

Do przygotowania pierogów ruskich z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Chudy ser nie połączy się dobrze z resztą składników, a farsz będzie suchy. Tłusty twaróg również nie jest dobrym wyborem, ponieważ farsz będzie ciężki.

Pierogi ruskie z grzybami ugotuj i podaj z okrasą z masła i cebuli. Pierogi możesz dodatkowo przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W ten sposób ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące.

Wigilijne pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem. Proste i pyszne

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 200 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków

  • cebula

  • pół garści suszonych grzybów

  • 200 g półtłustego twarogu

  • sól, pieprz

  • masło klarowane

Pierogi ruskie z grzybami. Przepis krok po kroku

Grzyby namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Przygotuj ciasto: mąkę przesyp do miski, wsyp szczyptę soli, wlej wodę i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.

Namoczone grzyby przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj około 30- 40 minut na wolny ogniu do miękkości. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj ugotowane grzyby i smaż chwilę.

Twaróg zmiel w maszynce z cebulą i grzybami. Dodaj do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki.

Na każdy kawałek ciasta wyłóż niewielką część farszu, zlep brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie około 3 minuty, do wypłynięcia, smacznego.

Zapomnij o uszkach. Pyszne paszteciki do barszczu czerwonego zrobisz błyskawicznie. efekt zachwyci całą rodzinę. Pomysł na pyszne danie na Boże Narodzenie? Świąteczna pieczeń z wędzonymi śliwkami. Będzie o wiele smaczniejszym dodatkiem do pieczywa od gotowych wędlin.

pierogi ruskie z grzybami
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: