Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?
Nie ma nic gorszego podczas smażenia naleśników od przywierania ich do patelni. W takiej sytuacji można się nieźle zirytować - nikt w końcu nie lubi marnować jedzenia. Wystarczy jednak wsypać szczyptę soli na patelnię, a także przetrzeć ją kawałkiem słoniny. Dzięki temu każdy naleśnik będzie idealny.
Naleśniki uwielbiane są na całym świecie i w wielu krajach można spróbować lokalnych wersji, często z bardzo egzotycznymi dodatkami. Za tak duży sukces potrawy odpowiada uniwersalność, gdyż można podać je wedle uznania.
Jeśli często masz problem z przywieraniem ich do patelni podczas smażenia, zastosuj prosty trik. Na suchą i zimną patelnię wsyp sól, a następnie postaw naczynie na gazie. Gdy kryształki przestaną się poruszać, zdejmij je, a patelnię posmaruj plasterkiem słoniny. Taki zabieg zapewni ci kuchenny sukces.
Przepis na proste naleśniki
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
100 ml wody gazowanej
-
250 ml mleka
-
2 jajka
-
sól
-
olej
-
plasterek słoniny
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej 1/4 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. Wlej do niej gazowaną wodę, mleko oraz jajka. Wymieszaj ciasto rózgą kuchenną, aż uzyska jednolitą konsystencję.
Odstaw naczynie na bok na około 30 minut. Dzięki temu drobinki mąki wchłoną wilgoć i naleśniki po usmażeniu będą bardziej elastyczne i wytrzymałe. Po tym czasie ponownie zamieszaj ciasto rózgą.
Przed rozpoczęciem smażenia, potraktuj patelnie metodą opisaną powyżej. Smaż naleśniki z obu stron, a przed wlaniem kolejnej porcji ciasta, ponownie przetrzyj dno patelni słoniną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl; haps