Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.11.2021 01:00

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

wypieki z ciasta francuskiego
canva/PeteerS

Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.

Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

  • ok. 60 dag cebuli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki miodu

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie pierogów z ciasta francuskiego

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, dodaj masło. Całość przesmaż, mieszając. Dodaj miód i powoli podgrzewaj cebulę, aż skarmelizuje. Oprósz ją solą i pieprzem, wystudź.

Z ciasta szklanką wykrawaj krążki lub pokrój ciasto w kwadraty. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Każdy pierożek złóż na pół i delikatnie dociśnij jego brzegi.

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i piecz je do zrumienienia.

Wskazówka: Przed wstawieniem do piekarnika każdy pierożek możesz oprószyć grubą solą, posypać sezamem lub czarnuszką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobacz, jak przygotować pierogi z ciasta ziemniaczanego, a także jak zrobić pierogi z drożdżami.

smażenie cebuli
smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Arjit Roy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram