Smakosze.pl
wypieki z ciasta francuskiego

canva/PeteerS

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

6 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.

Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego

  • ok. 60 dag cebuli

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki miodu

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

ciasto Bounty

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pierogów z ciasta francuskiego

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, dodaj masło. Całość przesmaż, mieszając. Dodaj miód i powoli podgrzewaj cebulę, aż skarmelizuje. Oprósz ją solą i pieprzem, wystudź.

Z ciasta szklanką wykrawaj krążki lub pokrój ciasto w kwadraty. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Każdy pierożek złóż na pół i delikatnie dociśnij jego brzegi.

Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i piecz je do zrumienienia.

Wskazówka: Przed wstawieniem do piekarnika każdy pierożek możesz oprószyć grubą solą, posypać sezamem lub czarnuszką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobacz, jak przygotować pierogi z ciasta ziemniaczanego, a także jak zrobić pierogi z drożdżami.

smażenie cebuli

smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/Arjit Roy

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >