Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje
Szukasz pomysłu na oryginalną przekąskę? Mamy świetną propozycję — przygotuj tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Ich farsz zaskakuje smakiem i prostotą. Pierogi doskonale smakują podane na ciepło z czerwonym barszczem. Można je też jeść na zimno, maczając na przykład w sosie czosnkowym.
Ciasto francuskie bez problemu można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Coraz częściej jest dostępne ciasto niemrożone, które wystarczy tylko nadziać i upiec. Jeśli chodzi o farsz, my przygotowaliśmy bardzo prosty z cebuli. Jeśli jednak chcesz, pierogi możesz nadziać farszem np. z pieczarek i kiszonej kapusty, serowym, mięsnym czy szpinakowym.
Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje
Składniki:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
ok. 60 dag cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
sól, pieprz
1 jajko
1 łyżka mleka
Przygotowanie pierogów z ciasta francuskiego
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, wsyp cebulę, dodaj masło. Całość przesmaż, mieszając. Dodaj miód i powoli podgrzewaj cebulę, aż skarmelizuje. Oprósz ją solą i pieprzem, wystudź.
Z ciasta szklanką wykrawaj krążki lub pokrój ciasto w kwadraty. Na każdym kawałku ciasta połóż porcję farszu. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem rozkłóconym z mlekiem. Każdy pierożek złóż na pół i delikatnie dociśnij jego brzegi.
Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 st. C i piecz je do zrumienienia.
Wskazówka: Przed wstawieniem do piekarnika każdy pierożek możesz oprószyć grubą solą, posypać sezamem lub czarnuszką.
Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobacz, jak przygotować pierogi z ciasta ziemniaczanego, a także jak zrobić pierogi z drożdżami.
Źródło zdjęcia: canva/Arjit Roy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram