Smakosze.pl

canva/JoeGough, Getty Images

Przepis na pyszną, pieczoną bagietkę czosnkową. Tania i smaczna przekąska

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem.

Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem.

Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.

Przepis na domową bagietkę czosnkową

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżka cukru

  • łyżeczka soli

  • 55 ml oleju

  • 3 szklanki mąki

  • 60 g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • świeża natka pietruszki

  • pieprz ziołowy

Rozpocznij od zrobienia zaczynu. Drożdże wkrusz do miseczki i wsyp do nich cukier. Rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Do drożdży wlej ciepłą wodę i wsyp 1 łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, żeby grzyby zaczęły pracować.

Do dużej miski przesiej resztę mąki i wlej do niej gotowy zaczyn. Dopraw składniki solą i wlej olej. Zacznij mieszać masę łyżką, a gdy ta stanie się zbyt gęsta, wyrabiaj ją rękoma. Uformuj z ciasta kształt bagietek, natnij płytko w kilku miejscach i odłóż do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego bagietki i piecz przez 25 minut. W międzyczasie posiekaj drobno czosnek z natką pietruszki i wrzuć je do masła. Utrzyj je na gładką masę. w 20 minucie pieczenia natrzyj bagietki masłem czosnkowym i piecz kolejne 5 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Z powodzeniem możesz również eksperymentować z różnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Do takich bagietek świetnie pasuje świeży rozmaryn i nasiona sezamu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst  wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Bagietka czosnkowa

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >