Smakosze.pl
Bagietka czosnkowa

canva/JoeGough, Getty Images

Przepis na pyszną, pieczoną bagietkę czosnkową

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Bagietkę czosnkową można z łatwością kupić w wielu sklepach, jednak znacznie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą opcją, jest zrobienie jej samodzielnie. Domowe pieczywo, własnoręcznie utarte masło czosnkowe i świeże zioła jest tak smacznym połączeniem, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem przynajmniej kilku sztuk. Receptura przez nas opisywana pozwoli sporządzać idealne bagietki za każdym razem.

Bagietka czosnkowa to klasyczna przekąska, którą często wybieramy jako drugie śniadanie, czy szybki i smaczny pomysł na kolację. Zawsze można sporządzić spory zapas świeżego pieczywa i je zamrozić. Gdy przyjdzie ochota na coś ciepłego i chrupiącego, wystarczy posmarować bułkę czosnkowym masłem i podpiec, aby cieszyć się jej smakiem.

Z pozoru przyrządzanie bagietek w domowej kuchni może wydawać się skomplikowane. Jedynym wymogiem jest tylko odrobina wolnego czasu potrzebnego do wyrobienia ciasta - reszta etapów praktycznie nie wymaga żadnej uwagi. Niewielka ilość łatwo dostępnych składników, które wypisane są w przepisie, to kolejny atut tej receptury.

Przepis na domową bagietkę czosnkową

Składniki:

  • 30 g drożdży świeżych

  • szklanka ciepłej wody

  • łyżka cukru

  • łyżeczka soli

  • 55 ml oleju

  • 3 szklanki mąki

  • 60 g masła

  • 3 ząbki czosnku

  • świeża natka pietruszki

  • pieprz ziołowy

Rozpocznij od zrobienia zaczynu. Drożdże wkrusz do miseczki i wsyp do nich cukier. Rozetrzyj je, aż uzyskasz płynną konsystencję. Do drożdży wlej ciepłą wodę i wsyp 1 łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, żeby grzyby zaczęły pracować.

Groch z kapustą

Idealny na Święta, wigilijny groch z kapustą

CZYTAJ DALEJ

Do dużej miski przesiej resztę mąki i wlej do niej gotowy zaczyn. Dopraw składniki solą i wlej olej. Zacznij mieszać masę łyżką, a gdy ta stanie się zbyt gęsta, wyrabiaj ją rękoma. Uformuj z ciasta kształt bagietek, natnij płytko w kilku miejscach i odłóż do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego bagietki i piecz przez 25 minut. W międzyczasie posiekaj drobno czosnek z natką pietruszki i wrzuć je do masła. Utrzyj je na gładką masę. w 20 minucie pieczenia natrzyj bagietki masłem czosnkowym i piecz kolejne 5 minut. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Z powodzeniem możesz również eksperymentować z różnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Do takich bagietek świetnie pasuje świeży rozmaryn i nasiona sezamu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Bagietka czosnkowa

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Monyakova, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski


Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >