Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste?
Placki ziemniaczane są klasyką naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami chłoną one ogromną ilość tłuszczu. Jeśli rezygnujesz z jedzenia z uwagi na ten mankament, mamy świetne wieści. Unikniesz nadmiaru tłuszczu, jeśli usmażysz placki ziemniaczane na bardzo rozgrzanym oleju. Wielu smakoszy o tym zapomina. Inną metodą może być wlanie odrobiny mocnego alkoholu do ciasta, który także ogranicza chłonność placków.
Placki ziemniaczane charakteryzują się wspaniałą chrupkością oraz pysznym smakiem właśnie dlatego, że smaży się je na oleju. Nie trzeba jednak męczyć się i jeść placki, które dosłownie ociekają tłuszczem - wystarczy skorzystać z poniższych porad.
Podstawą jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, gdyż szybkie przyrumienienie placków z zewnątrz, uchroni je przed wciągnięciem oleju do środka. Do samego ciasta warto z kolei wlać nieco spirytusu tak jak do pączków. Alkohol wyparuje w czasie gotowania, więc nie trzeba się go obawiać, a zadziała niczym bariera wobec tłuszczu.
Przepis na nietłuste placki ziemniaczane
Składniki:
-
2 cebule
-
1 kg ziemniaków
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki
-
łyżeczka spirytusu
-
sól
-
olej
-
pieprz
Rozpocznij od obrania ziemniaków, umycia ich pod bieżącą wodą i starcia ich na tarce o najmniejszych oczkach. Przełóż kartofle na sitko i odciśnij je z nadmiaru wody, a następnie wrzuć je do dużej miski. Na takich samych oczkach tarki zetrzyj również obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Wsyp do nich mąkę, świeżo mielony czarny pieprz, sól, wlej łyżeczkę spirytusu oraz wbij jedno jajko. Wymieszaj ciasto, aż będzie całkowicie jednolite. Wylewaj ciasto porcjami na patelnie z mocno rozgrzaną dużą ilością oleju. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze swoim ulubionym sosem, bądź posypane cukrem pudrem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Alexander's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary; newsy.gotujmy.pl