Pyszne i lekkostrawne leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan
Leczo dzięki swojej popularności jest częstym wyborem, gdy przychodzi czas myślenia nad obiadem. Małgorzata Rozenek-Majdan w swoim programie "Rozenek cudnie chudnie" zaprezentowała przepis na swoją dietetyczną wersję węgierskiej potrawki. Szokującym dla niektórych smakoszy może być fakt, że celebrytka nie dodaje do leczo kiełbasy.
Leczo charakteryzuje się łatwością przygotowania, stosunkowo niską ceną oraz doskonałym smakiem. Małgorzata Rozenek-Majdan pokazała, jak przygotowuje to danie w ekspresowym tempie i dietetycznym stylu.
Aktorka usunęła z receptury kiełbasę, co znacznie zmniejsza kaloryczność oraz ciężkostrawność leczo. Mimo braku mięsa, potrawa ma intensywny smak z uwagi na obecność pieczarek, które wypełnione są umami.
Przepis na dietetyczne leczo Małgorzaty Rozenek-Majdan
Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
300 g pieczarek
2 cebule
1 puszka krojonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz
sól
oliwa
Zacznij od umycia bakłażana i cukinii. Cebulę obierz ze skórki i pokrój ją w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę. Smaż ją, aż nabierze lekko brązowego koloru.
Czosnek obierz z łupiny, posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do cebuli. Podgrzewaj przez 3 minuty. Bakłażana i cukinię pokrój w dość dużą kostkę, a następnie umieść je na patelni i duś przez 15 minut.
Pieczarki opłucz wodą, pokrój je w ćwiartki i dodaj do warzyw. Gdy większość wody wyparuje, wrzuć pomidory, dopraw leczo solą, pieprzem i słodką papryką. Duś całość przez około 30 minut. Podawaj z kaszą pęczak lub bulgur. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić leczo wedle rad Roberta Makłowicza. Ten tekst zdradza leczo z przepisu Jakuba Kuronia.
Źródło zdjęcia: canva/oksix, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tvnstyle