Nigdy nie gotuj tak białej kiełbasy. Wyjdzie twarda i niesmaczna

Zbliżają się Święta Wielkanocne, a co za tym idzie, stoły w polskich domach wypełnią się ogromną ilością smakowitych potraw i przekąsek. Jedną z nich zapewne będzie biała kiełbasa, czy to w żurku, czy osobno. Warto więc wiedzieć, jak ją poprawnie ugotować, aby była smaczna.
Biała kiełbasa na świąteczne śniadanie
Wszyscy dobrze wiemy, że Wielkanoc nie może odbyć się bez ugotowanej białej kiełbasy na stole, bądź w żurku. Po prostu musi być obecna i już. To tradycja Świąt, a od niej nie można odbiegać. Niestety wystarczy jeden błąd podczas gotowania i całe danie lub przekąska straci swój urok. Na co trzeba zwrócić uwagę?
Z jednej strony parzenie białej kiełbasy nie powinno być skomplikowane. Z drugiej łatwo to zepsuć. Dlatego podczas całego procesu warto być uważnym. Najważniejsza jest temperatura.

Jak jest odpowiednia temperatura na parzenie kiełbasy?
Jak gotować białą kiełbasę? Trzeba przede wszystkim dobrać do tego odpowiednią temperaturą. Inaczej może się to nie udać, a mięso straci część swojego smaku.
Jaki jest najgorszy błąd, który łatwo popełnić? Zbyt duża temperatura parzenia. Przez to kiełbasa stanie się nieapetyczna, a całe danie nie będzie miało satysfakcjonującego smaku. Jaka zatem jest odpowiednia temperatura?
Najlepiej parzyć kiełbasę wtedy, kiedy woda osiągnie 75-80 stopni. A więc musi być gorąca, ale nie może to być wrzątek. Jeśli nie macie termometru kuchennego,, to możecie to zaobserwować. Woda musi lekko parować, a w pobliżu brzegów powinniśmy zaobserwować bąbelki. Nie może jednak dojść do procesu kipienia. Istotna jest jeszcze jedna kwestia.

Dalsza część tekstu pod filmem.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Kolejny błąd, który łatwo popełnić, to zbyt długie parzenie. Jeśli gotujemy surową kiełbasę, to powinno to trwać około 20-25 minut. Z kolei jeżeli była ona już wcześniej, to wtedy wystarczy mniej więcej 10-15 minut. Jeśli będziemy ją gotować zbyt długo, to straci ona swoją soczystość i nie będzie powalać smakiem.
Warto jeszcze wiedzieć o tym, że zanim zabierzemy się za parzenie kiełbasy, trzeba zadbać o to, aby miała ona temperaturę pokojową. Świetnym rozwiązaniem będzie wyjęcie jej z lodówki około 30-40 minut przed planowanym gotowaniem. Ponadto warto przed parzeniem nakłuć lekko kiełbasę. Dzięki temu osłonka nie będzie pękać.
Warto trzymać się tych kilku zasad podczas gotowania białej kiełbasy. Wtedy wyjdzie ona satysfakcjonująco smaczna.
Sprawdź przepis na ciasto zrobione z herbatników. Zobacz, jak zrobić wspaniałą zupę szparagową.






































