Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Wystarczy 1 sztuczka szefów kuchni
canva/minadezhda

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Wystarczy 1 sztuczka szefów kuchni

4 października 2022

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Sposobów jest kilka, a jeden jest banalny. Do ziemniaczanej masy wystarczy wlać odrobinę soku z cytryny, a warzywo pozostanie jasne i placki po usmażeniu będą złociste. Sprawdźcie, co jeszcze się sprawdzi.

Nie uzyskamy chrupiących i złocistych placków ziemniaczanych, jeśli ziemniaki po starciu nam ściemnieją. Proces utleniania, który przyczynia się do zmiany koloru masy, można spowolnić lub zahamować stosując pewne triki kulinarne.

Wiemy, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały

Dodanie niewielkiej ilości soku z cytryny do ziemniaczanej masy pozwoli nam zachować naturalny kolor świeżo startego warzywa. Sprawdzi się też odrobina kwasku cytrynowego lub kwaśna śmietana.

Jak to możliwe, że dodatek wspomnianych produktów utrudnia ciemnienie ziemniaków? Wszystkie mają kwaśny odczyn, co powoduje, że przebieg reakcji utleniania z udziałem oksydazy polifenolowej jest wolniejszy lub wręcz niemożliwy.

Enzym ten występuje w wielu roślinach, odpowiadając właśnie za ciemnienie tkanek. Obecne w masie ziemniaczanej jony wodorowe — które dodajemy pod postacią popularnych produktów spożywczych — wchodzą w interakcję z tą substancją, utrudniając jej naturalne działanie.

Co warto widzieć, przyrządzając placki ziemniaczane?

Dodatki wspomniane jako pomocne w utrzymaniu jasnożółtej barwy ziemniaczanej masy nie mogę być używane w większych ilościach. W końcu nie chcemy zmienić smaku ziemniaków na kwaśny.

Jeżeli obawiamy się, że źle dobierzemy ilość, możemy skorzystać z triku polegającego posypaniu wierzchu startych ziemniaków mąką ziemniaczaną. Utrudni to dostęp powietrza i też spowolni utlenianie masy. Warto też zbytnio nie zwlekać ze smażeniem placków ziemniaczanych po sporządzeniu ciasta.

Na naszej stronie znajdziecie różne przepisy na placki ziemniaczane. W tym artykule zdradzamy patent wykorzystujący śmietanę . Ten natomiast zawiera recepturę na przysmak z dodatkiem sera żółtego .

Wiemy, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały
canva/Yulia_Kotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy